Breskvice su starinski kolač. Verujem da ste svi čuli za njih ako ih niste probali. Sastav je sličan vanilicama, a ukus ipak različit. Sećam se, kada smo bile male, breskvice us bile obavezne za Božić i Novu godinu. Starinski recept je sa mašću, a ovaj koji vam pišem sa uljem. Breskvice, sastojci: Prvi deo: 2 jajeta 150 g šećera 2 dl ulja 3 kašike mleka 3 kašike brašna 1 prašak za pecivo Drugi deo: 1 kesica vanilin šećera 500 g mekog brašna Ostalo: 1 dl ruma 7-8 kašika džema od kajsija žuta i crvena jestiva boja  po potrebi ili arome jagode i kruške kristal šećer po potrebi Priprema: Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte ulje, mleko, brašno i prašak za pcivo. Umutite sve sastojke, prekrijte posudu i držite 2-3 sata u frižideru ili na hladnom mestu. Potom dodajte vanilin šećer i brašno. Brašno dodajte postepeno i mešajte varjačom (mikserom) dok je moguće, a potom umesite testo rukama. Po potrebi dodajte još 1-2 kašike brašna dok mesite testo. Testo treba da bude kompaktno i da se ne lepi, ali ne treba da bude jako čvrsto. Pravite kuglice željene veličine, (moje su bile manje i od ove količine sam dobila 55 gotovih breskvica, tj 110 kuglica). Kuglice ređajte u pleh obložen papirom za pečenje, ali ostavljajte dosta razmaka između kako se kuglice tokom pečenja ne bi spojile. Pecite ih 7-8 minuta  u zagrejanoj rerni na 150 stepeni (ili u zavisnosti od jačine vaše rerne). Mlake keksiće izdubite oštrim nožićem pažljivo kako se ne bi polomili. U mrvice koje ste dobili nakon dubljenja, dodajte rum i džem i sve lepo sjedinite. (U ovaj deo možete dodati kako prah ili još nešto drugo po izboru pored ruma i džema.) Napunite poslastičarsku kesu bez nastavka i punite izdubljenje polovine, pa spajajte po dve. U dve činijice sipajte po cca 1 dl mleka i po malo crvene i žute boje (ili arome). Jednu stranu umačite u crvenu boju, drugu u žutu i uvaljate u kristal šećer. Po želji, breskvice dekorišite listićima. Napomene: Da biste lakše oblikovali jednake kuglice, napravite rolnicu, secite na jednake komade i oblikujte kuglice. Smesa za spajanje kuglice treba da bude srednje čvrsta, postepeno dodajte džem. Sve zavisi i od toga koliko ste izdubili keksiće, ako ste ih dubili manje, biće vam potrebno manje džema i ruma. U testo možete dodati i rendanu koricu limuna.
Pročitajte celu vest