Crni hleb, beli, šareni, sa semenkama ili bez.Bez brašna ili sa brašnom...Dijetalni ili ne...Obožavam da pravim hlebove bez obzira da li se pripemaju sa kvascem ili bez.I da li je za njihovu pripremu potrebno više ili manje vremena, svejedno mi je.A još više volim da eksperimentišem u njihovoj pripremi.Još jedan uspešan eksperiment. Crni hleb, sastojci:4 dl tople vode1 kašičica suvog kvasca1 kašičica šećera200 g integralnog pšeničnog brašna20 g čija semena50 g crnog susama (čurekota)100 g mlevenog zlatnog lana (običnog ili mešavina)1 kašičica soli Crni hleb, priprema:Prvo aktivirajte kvasac - malo tople vode, šećer, kvasac i malo brašna.Kada kvasac naraste, dodajte sve ostale sastojke i umesite testo.Testo mesim kašikom ili varjačom.Upakujte posudu u kojoj ste mesili i ostavite na toplom da lepo naraste, da se udvostruči.Premesite testo opet kašikom.Modlu za hleb obložite papirom za pečenje i stavite testo.Poravnajte.Ponovo pakovanje kako se hleb ne bi sušio.Držite na toplom mestu da naraste, 30-tak minuta.Crni hleb pecite u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni 20-tak minuta, potom smanjite na 150 i pecite još 15-tak minuta.Čačkalica test za proveru da li je hleb pečen.Izvadite ga iz pleha i ostavite da se ohladi.
Pročitajte celu vest