Retko kada da mogu da nađem dobre kajsije za džem a taj džem obožavamo. Pre neki dan sam kupila lepe krupne kajsije da jedemo i to kupih malo po više, jedan deo smo pojeli a drugi deo ostavih da još malo uzre...ovih dana svuda gledam kako se kuva džem od kajsija i uzeh moje kajsije koje sam ostavila, probam ih i vidim da su dovoljno uzrele, ostavim ih još jedan dan van frižidera i od njih skuvah jednu malu turu džema. Naše ovdašnje breskve nisu mirišljave kao što su domaće ali sam zadovoljna kako je džem ispao. Sastojci:  1.5 kg dobro zrelih očišćenih kajsija, 400 g šećera, sok od 1 većeg limuna, mahuna vanile Priprema:  Kajsije oprati i iseći na četvrtine.Preliti limunovim sokom i šećerom i rukama izmeljati kajsije da dobijete kašu, po želji možete ostaviti komadiće ali će se i oni raspasti tokom kuvanja. Delove voća ako su oštećeni odstranite a koštice nemojte bacati, uz dodatak još kajsija i koštica možete napraviti odličan liker. ( to mi je sledeće kad nađem još dobrih kajsija ) Sipati masu u veću šerpu, dodati mahunu vanile i staviti da se kuva na jaku vatru, kad provri, smanjite malo temperaturu i kuvati povremeno mešajući, kad počne da se zgušnjava, morate često da mešate da ne zagori. Ja sam imala malu količinu i kod mene je ovo bilo gotovo za pola sata. Džem je gotov kad povučete varjačom po dnu i vidite put iza nje. Tegle operite sapunicom za sudove i vrućom vodom i bez sušenja stavite ih u vruću rernu da se osuše. Kad je džem gotov, izvadite mahunu vanile, rasecite je na pola i istrugati tupom stranom noža semenke, vratite ih u šerpu, promešajte i punite vruće tegle sa vrućim džemom. Kad ovo radite koristite kuhinjske rukavice da se ne opečete. Napunjene tegle zatvorite opranim i sterilisanim zatvaračima i vratite nazad u vrelu rernu i ostavite ih da se ohlade u rerni. Tokom hlađenja same će se vakumirati. Ohlađene i vakumirane tegle čuvati u špajzu. Ja sam od ove količine dobila 4 teglice od po 300 ml Prijatno!!!
Pročitajte celu vest