Heljdopita ili američke palačinke sa sirom... Nisam sigurna koji bi naziv bio najadekvatiji. Ali u ovom slučaju naziv nije bitan, bitno je da se ovo jelo jako brzo priprema i da je ukusno. Heljdopita iz tiganja (za 3 osobe): 3 jajeta so po ukusu 150 ml mleka 120 g heljdinog brašna 1/3 ravne kašičice praška za pecivo 200 g sira po izboru ulje za premazivanje tiganja Heljdopita iz tiganja, priprema: Umutite penasto jaja i so. Dodajte mleko, brašno i prašak za pecivo. Sjedinite sve sastojke, a potom dodajte sir koji ste prethodno izmrvili (ja sam koristila zlatiborski polumasni sir koji se fino topi i razvlači kao kačkavalj). Smesu ostavite da odstoji desetak minuta. Nelepeljivi tiganj delimično premažite uljem (moj tiganj je prečnika cca 20 cm). Dovoljno je pola kašičice ulja (koristila sam susamovo ulje, a vi možete ono koje želite). Dobro zagrejte tiganj na srednje jakoj temperaturi i sipajte 1/3 smese. Pecite oko pet minuta (dok gornja površina ne bude suva na dodir), okrenite i pecite još nekoliko minuta. Postupak je isti i za ostale. S tim što ja tiganj premazujem ulje samo prvi put. Možete praviti i male pitice/palačinke. Kako god vam se dopada. Ukoliko "ne štedite" ulje, možete sipati i malo više. Napomene: Količina soli zavisi od toga koliko je sir slan. U smesu možete dodati začine po ukusu - uglavnom dodajem origano i mrvljenu ljutu papriku. Prilikom pečenja, gornju površinu možete posuti semenkama po izboru. Ako vam je lakše, mere za jednu osobu su:1 jaje, 50 ml mleka 40 g bršna 70 g sira (okvirno) i malo praška za pecivo, prstohvat ili dva.
Pročitajte celu vest