Trebao nam je hleb i ja obično pravim onaj brzi, koji se ne mesi jer mi je najlakši a jedan od boljih, danas sam htela malo zdraviju varijantu hleba, koji je, kad se jede, baš da imate puna usta. Idealan je za doručak premazan sa malo putera i domaćeg džema, uz šolju kafe ili čaja.. Sastojci: 300 g brašna od celog pšeničnog zrna,  6 g suvog kvasca, 100 ml tople vode, 100 ml toplog mleka, 30 g omekšalog putera, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli ili po ukusu, 3 +*** pune kašike mešavine raznih semenki ( suncokret, chia, ražene ili heljdine pahuljice,  zlatne i braon semenke lanenog semena, semenke konoplje...ili šta god vi volite ) i još 25 g hladnog putera Priprema:  Vodu i mleko zagrejati, dodati šećer i kvasac, sjediniti i ostaviti da se kvasac podigne. Brašno prosejati i ostaviti na stranu. Kad se kvasac podigao, dodati 2/3 brašna, dodati 3 pune kašike semenke koje koristite ( napravite ovu smesu semenki i pahuljica malo više pa ostavite višak sa strane da pospete po hleb svuda po njemu. ) dodati so, omekšali puter i sjediniti rukom ili mikserom, dodati i preostalo brašno i umesiti meko testo, koje se ne lepi za ruke. Oblikovati u kuglu, zdelu premazati sa vrlo malo otopljenog putera ili ulja i ostaviti testo da naraste. Pokriti kuhinjskom krpom ili providnom folijom. Naraslo testo isipati na radnu povrpinu i blago premesiti, ostaviti kratko da se odmori i rastanjiti u pravougaonik kraća strana da je dužine kalupa u kom ćete peći hleb. Moj kalup je 10cm X 20 cm. Prekriti pek papirom. Rastanjeno testo zaviti u rolat i kraj sastaviti zajedno da se kojim slučajem ne okrene tokom drugog dizanja na stranu i pukne sa strane i premazati kuhinjskom četkicom svuda sa vodom, posuti semenkama koje su vam ostale i staviti u kalup. Pokriti providnom folijom i ostaviti da skoro napuni kalup. Uključiti rernu na 180°C bez ventilatora da se greje. Oštrim nožem zaseći vrelo pažljivo odozgore  i svuda po testu i staviti kockice hladnog putera. Peći oko 30 do 35 minuta ili dok vam lepo ne porumeni sa svih strana.  Izvaditi hleb iz kalupa i ostaviti na žici da se ohladi. Ja nemam presek jer nisam imala vremena da ga uslikam ali ako stignem sutra, slikaću vam presek. Hleb je izuzetno dobar. Prijatno!!!
Pročitajte celu vest