Kako nećemo da nam muževi jedu onaj pire iz kesice, mada je Minut pire zakon i za vrsne kuvarice, da ih malo edukujemo. Kad vide koliko je to komplikovano, sigurna sam da više neće prigovarati zašto nije kao kod mame, a biće zadovoljni kad dobiju i onaj iz kesice :) Za sve početnike, ali i one koji to nisu, puno korisnih saveta ima svuda, a ja sam ih samo objedinila u jedan recept :) To ste tražili, pa da krenemo sa školom kuvanja:) Sastojci 500 g krompira po potrebi so i voda po potrebi mleko i još kašika maslaca ili kajmaka po ukusu so 1. Izaberite pravi krompir Pire pravite od krompira koji imate pri ruci – mladi ili stari, beli ili crveni vama je apsolutno svejedno. Za pripremu pirea od krompira trebaju vam plodovi s visokim procentom skroba – tzv. brašnasti krompiri koji su savršeni za gnječenje. 2. Narežite krompir na kocke Krompir kuvajte u kori, ili cele oljuštene plodove stavljate u kipuću vodu. Da bi tako skuvao  krompir potrebno vam je minimalno sat i po vremena, obično usred kuvanja izgubite živce i termički ne obradite plodove do kraja. Oljuštite i operite krompir, pa ga narežite na kockice otprilike iste veličine i stavite u hladnu posoljenu vodu kako bi se svi komadi skuvali u isto vrijeme. Pustite da se krompiri kuvaju dok ne počnu da se raspadaju. 3. Ručno gnječite krompir Mislite da ćete nedovoljno skuvani krompir pretvoriti u glatku masu uz pomoć blendera. To je najgora stvar koju možete da napravite jednom krompiru. Blender će, naime, krompir pretvoriti u lepljivu masu nalik na lepak, koju nije ugodno ni gledati ni jesti. Krompir ocedite od vode, pa ga vratite u vrući lonac u kom se kuvao. Na niskoj vatri „dehidrirajte“ krompir od ostatka vlažnosti, pa varjačom počnite lagano da mešate i gnječite masu. Potom masu pretvorite u pire uz pomoć kašike za krompir 4. Darežljivo s mlekom Mnogi ne žele vodenasti pire, pa u krompir stavljaju minimalno mleka, pavlaku za kuvanje i maslac, zbog čega je konačni rezultat prilično tvrd, i pomalo „drven“. Ugrejte mleko ili pavlaku za kuvanje pa ga obilno prelijte preko krompira. Na laganoj vatri i uz pomoć varjače nježno mešajte dok se svi sastojci ne sjedine, i vi dobijete odgovarajuću teksturu. Ne brinite, krompir će popiti sav „višak“ mlijeka, 5. Dodajte začine     Vaš pire krompir ima vrlo neutralan i vodenast ukus. Ne plašite se da dobro začinite krompir solju i biberom, a slobodno dodajte i neke druge začine poput naseckanog peršuna ili vlašca. Završite kuvanje s komadićem mekanog maslaca koji će produbiti ukus vašeg priloga. * Za dobar pire krompir važno je odabrati dobar krompir. Ne nasedajte na one priče kod prodavaca da je baš njihov krompir najbolji, a prodaju vam onaj beli koji je unutra žut. Od njega nikad dobar pire krompir nećete dobiti. Iz iskustva vam mogu preporučiti roze krompir, tanke i glatke ljuske koji ju unutra beo. Ja obično znam gde ga kupujem, a ako nije tu moj prodavac krenem po pijaci i noktom zagrebem po površini krompira. Kupim samo takav krompir od kog je pire krompir odličan :)
Pročitajte celu vest