Od kad sam jednom napunila slatke kifle sirom i džemom od višnje, ne prestajem da oprezno isprobavam nove ukuse i kombinacije, kojima samo nadogradjujem one osnovne, najdraže recepte. U našoj porodici se inače teško, da ne kažem s mukom, prihvataju novine kad je kuhinja u pitanju. Bez obzira na to, ja ne odustajem od nekih malih eksperimenata koji prvenstveno meni predstavljaju zadovoljstvo, čineći mi kuvanje zabavnim. Postupak pravljenja slanih kifli ne menjam već godinama. Nijanse su u pitanju kad je o sastavu reč, i to prvenstveno zato jer se koriste namirnice koje trenutno imam u frižideru. Nekad imam mleko, nekad ga nemam. Zamenim ga jogurtom i vodom. Jaja bez problema smanjim za poneko, ali Moja kravica maslac kao završni čin pripreme ovih kifli stvarno nerado menjam. Tako ih je oduvek pravila svekrva i nekako mi se svidelo od početka. Uglavnom nedeljom za doručak ili ređe popodne, kad nagrnemo na vrata, a dva puna pleha se šepure sa trpezarijskog stola čekajući da se rerna ugreje.. Hladan maslac, naseckan i složen preko formiranih kifli je oduvek zanosan prizor.  O ukusu valjda ne moram.. Kifle su spolja hrskave a iznutra meke. Naravno i Moja kravica maslac u ovom filmu igra važnu, da ne kažem nezamenljivu  ulogu.  Kiflice punjene sirom i orasima Sastav (za 10-12 kom) za testo 250g brašna t400 kašika suvog kvasca prstohvat šećera kašičica soli 1 jaje 70ml kisele vode 50ml mleka za nadev 50g seckanih oraha 50g narendanog tvrdjeg sira po izboru za premaz 2 kašike umućenog jajeta 1 kašika vode nekoliko kašika susama 100g Moja kravica maslaca Postupak Toplu vodu umešajte sa kvascem i prstohvatom šećera, i sačekajte da se malo aktivira tj. zapeni. Dodajte zatim sve ostale vlažne sastojke osim jajeta. Jaje u posebnoj činijici viljuškom umutite, pa odvojte dve kašike na stranu (to će vam trebati za premazivanje). Ostatak jajeta dodajte u smesu. Lagano, sve vreme mešajući, dodajte pripremljeno brašno. Ne morate sve da dodate ako ocenite da je testo pogodno za mešenje rukama a dovoljno meko. Na radnoj površini malo umesite testo rukama. Ostavite ga zatim 40-50 min da naraste. Naseckane orahe i narendani sir izmešajte. Naraslo testo oklagijom razvijte na pobrašnjenoj podlozi u oblik kružnice. Nasecite ga na 8 ili 12 delova/trouglova. Svaki komad filujte sa kašičicom nadeva. Složene kifle premažite mešavinom jajeta i vode. Pospite susam preko a onda na vrh svake kifle stavite i po kocku Moja kravica maslaca. Moja kravica maslac do tada držite u frižideru, najbolje prethodno već nasečen na jednake komade. Pecite kifle u ugrejanoj rerni na 220 stepeni oko 20-25 minuta tj. koliko vam vaša rerna nalaže.
Pročitajte celu vest