Kitnkez je tradicionalna vojvođanska poslastica koja može da traje cele zime.. Sir od dunja (Quittenkäse) ima više naziva na našem području. Često ga nazivaju i sulc od dunja, ali u pitanju je druga poslastica koja se priprema od ostataka (ljuske i koštica od dunja). Kao i kod ostalih recepata, i u ovom postoje varijacije na temu, ali osnova je ista - dunje, šećer i limun. Boja zavisi od više faktora. Bez obzira na boju, kitnkez je uvek ukusan i aromatičan. Dunja je simbol ljubavi, sreće, plodnosti neprolaznosti. Plod je opojnog mirisa i neodoljivog ukusa. Drevne civilizacije su veoma cenile dunju zbog njenog blagotvornog dejstva na ljudski organizam. Simbol je jeseni. Zbog neodoljivog mirisa, dunja je često ukras na ormaru. Kitnkez/sir od dunja, sastojci: 1 kg dunja, očišćenih od koštica 800 g šećera 2 limuna po ukusu: vanilin šećer, orašasti plodovi... Priprema: Dunje isecite na manje komade (ja ih ne ljuštim, ali ukoliko mislite da treba, možete ih oljuštiti. Stavite ih u veću šerpu, prelijte vodom da ogrezne i kuvajte dok ne omekšaju, a voda ispari. U ovoj fazi kuvanja možete dodati i limun ili ga ostaviti za drugu fazu. (Za pripremu kitnkeza koristim i koricu i meso limuna i stavljam ga u prvoj fazi kuvanja, koricu možete da narendate, a meso da iseckate.) Kada se dunje skuvaju, ispasirajte ih. Najjednostavnije je koristiti štapni mikser ili seckalicu za hranu. Smesu vratite u šerpu, sipajte šećer i kuvajte na srednje jakoj temperaturi uz često mešanje. Ukoliko se odlučite da koristite sok od limuna i rendanu koricu, možete ih dodati u ovoj fazi. Kitnkez /sir od dunja treba kuvati oko 2 sata. Pred kraj kuvanja možete dodati vanilin šećer. Smesa treba da bude baš čvrsta, dosta čvršća od džemova i pekmeza.  U kuvani kitnkez možete umešati iseckane orahe. Za oblikovanje možete koristiti modle po izboru - velike, male, silikonske metalne. Najčešće koristim modlice za praline. Deo sa orasima obično izlijem u običan pleh i posle sečem na kocke. Kada se kitnkez ohladi i postane dovoljno čvrst, izvadite ga iz modli i ostavite da se suši na vazduhu. Po želji ga možete uvaljati u kristal šećer. Sir od dunja ne treba čuvati u frižideru već u hladnijoj prostoriji. Što duže stoji i suši se, ukusniji je. Napomene: Količinu limuna sam prilagodila svom ukusu. Slobodno možete smanjiti količinu. Znate da kod mene sve može i ne mora. Ukoliko nemate iskustva u pripremi ove delicije, slobodno ga kuvajte malo duže, bolje da bude čvrst nego mek.
Pročitajte celu vest