Nova igrica za food blogere i ljubitelje dobrog zalogaja - zajednički obrok. Igricu je osmislila Nataša Denić sa bloga Pečat života. U svakog krugu se pripremaju jela po receptima food blogera koje Nataša izabere. Pripremamo hranu, foografišemo, razmenjujemo iskustva - i što je najbitnije, lepo se družimo. U ovom krugu smo pripremali recepte sa bloga Maje Babić. Nataša je dala dva predloga sa Majinog bloga. Izabrala sam krekere od heljde. Krekeri od heljde/energetski krekeri/energetske pločice, sastojci:150 gr heljde (prepečene)300 ml vode25 g golice25 g suncokreta25 g susama25 g crnog susama50 ml ulja30 g ovsenih pahuljica30 g integralnog spelttinog brašna1 ravna kašičica soli1/2 kašičice mrvljene ljute paprike2-3 prstohvata origana2-3 prstohvata mlevenog bibera Priprema:Heljdu operite, prelijte vodom i ostavite je da prenoći u frižideru.Može i kraće da stoji, ali bitno je u potpunosti upije vodu.Natopljenu heljdu, golicu, suncokret i ovsene pahuljice stavite u električnu seckalicu i sameljite.Ukoliko je smesa gusta, sipajte ulje i sameljite ponovo.Dobićete finu kašu.Dodajte sve ostale sastojke i lepo izmešajte.Pleh od rerne obložite papirom za pečenje, sipajte smesu i lepo je rasporedite. Uključite rernu na 150 stepeni.Dok se rerna greje, smesa za krekere odmara.Stavite u rernu i pecite oko 10 minuta da se smesa malo učvrsti, pa izvadite i isecite na komade željene veličine.Za sečenje u plehu možete koristiti sekač za picu ili nož.Vratite u rernu i pecite još oko pola sata.Tokom pečenja, proveravajte da li su krekeri pečeni - izvadite jedan iz sredine, sačekajte da se malo ohladi, pa ga probajte.Ukoliko je hrskav, znači da je gotov.Ukoliko je vlažan, pecite još malo.Tokom pečenja povremeno otvarajte rernu kako bi izašla para. Napomene:Ulje možete koristiti ono koje volite.Ja sam koristila maslinovo ulje aromatizovano limunom.Svi navedeni začini su opcioni, slobodno ih prilagodite svom ukusu.Semenke su takođe po izboru.Suncokret i golicu ne morate pod obavezno da meljete sa heljdom, možete ih sitnije iseckati.A možete staviti i cele semenke, ali će vam one malo praviti problem prilikom sečenja.Moj pleh od rerne je malo manji, pa su samim tim krekeri malo deblji i neophodno je duže pečenje.Ja sam ih  posle pola sata okrenula, kako bi se brže i lakše ispekli i sa druge strane.Bitno je da ih ne prepečete kao ja.Prepekla sam ih i ispekla se.Zapričala sam se, pa kada sam osetila miris koji dolazi iz kuhinje, shvatila sam da sam ih prepekla.Ne, nisu zagoreli.Krekeri od heljde imaju tamniju boju.Možda vam priprema deluje komplikovano, ali nije.Jedino što će vam oduzeti, možda, malo više vremena jeste raspoređivanje smese.Smesa je meka, ali gusta, pa treba malo više strpljenja kako bi se lepo rasporedila po plehu.Krekeri od heljde se odlično slažu uz salatu/namaz sa krastavcima.
Pročitajte celu vest