Odlična čorba! Malo je kremasta, malo ima šta da se gricka. Malo je sirasta, malo je obična krem čorba od povrća. Sipalo se dva puta i pojelo se sve - pun lonac! Za srećan Badnji dan. Nekada sam pravila često čorbu od leblebija i praziluka po receptu Džejmi Olivera. Otkako se Ivona preselila u Nemačku, nemam kome da je pravim, jer ju je ona volela najviše. Sada mi ponekad javi da ju je sama spremala. Izgleda da sam danas otkrila ukus koji se sviđa i njenim sestrama... i sestrinom mužu, i njegovoj sestri. Lepo je kad deca krenu da sipaju još jednom. Stvarno lepo. Bude puno srce.  A najlepše od svega danas - bila mi je unuka. Potrebni sastojci: 2 šolje kuvanih leblebija 3 kašike maslinovog ulja 1 manji luk, sitno iseckan 1 oveći krompir 3 čena belog luka, sitno iseckanog 2 šargarepe isečene na prutiće 3 šolje cvetova brokolija i pripadajuće stabljike ½ šolje nutritivnog kvasca ½ kašikice dimljene aleve paprike ½ kašikice muškatnog oraha ½ kašikice kurkume soli i bibera po volji U ovećoj šerpi, na dve kašike maslinovog ulja dintajte luk i beli luk. Kad postanu staklasti, dodajte sitno seckane stabljike brokolija, pa ih dinstajte, uz stalno mešanje, desetak minuta, da omeknu. Dodajte u ovo kuvanu leblebiju i krompir, nalijte malo vode i ostavite da se krčka dok se krompir ne skuva.  Kad je krompir skuvan, sav krompir i polovinu čorbe stavite u blender i dobro sameljite, pa vratite nazad u lonac. Umešajte sad u ovo nutritivni kvasac, kurkumu, muškatni orah i dimljenu alevu papriku. A u drugu šerpicu stavite cvetiće brokolija da se kuvaju na pari. Imam onaj metalni cvet sa kojim ro radim već dve decenije. Ulije se centimetar - dva vode i kuva desetak minuta i to je to. Tu vodu posle sipate u čorbu. U trećoj šerpici na dve kašike ulja dinsatajte šargarepe isečene na prutiće. Brokoli, vodu u kojoj se kuvao, kao i dinstanu šargarepu, ubacite u veliki lonac. Promešajte i začinite solju i biberom po svom ukusu. Krčkajete ovo zajedno koji minut i čorba je gotova. Po originalnom receptu u ovo ide i neki kremasti veganski sir. Kako ih kod nas i nema baš, nisam to ni stavila. Odlično je i bez toga, mada verujem da je divno i sa nekim finim vege sirom. © copyright 2012 – All rights reserved katin spajz
Pročitajte celu vest