Nije lako zaustaviti se na jednoj ili dve. Ovo su najobičnije, savršeno meke i prilično šupljikave, posne krofnice. Godinama sam se mučila sa receptima u koje idu jaja i mleko.. i na kraju shvatam da su moje krofne - posne krofne.  Kad god sam ih pravila, uspevale su. I zašto onda bespotrebno da trošim jaja na njih.. Jedino što ih nikad nisam pravila po odredjenim merama. Ovog puta, izuzetno, jutros rano pohvatah i mere, samo da bude malo lakše vama koji još uvek mislite da niste vični pravljenju krofni.  Krofne inače pravim mnogo retko. Nekako nisu nikad bile nešto što moja deca traže, pa valjda zato. Sastojci za testo: 400g mekog brašna (još bolje meko i oštro po pola mere)kesica suvog kvasca ili pola kocke svežeg2 kašike šećera3 kašike uljaprstohvat solikesica vanilin šećeramalo rendane limunove kore (po želji)umesto vanilina i limunove korice može jedna kesica limun šećera (@dr.oetker_srbija )oko 150-200ml kisele vode sobne temperature Dodatno šećer u prahu za posipanje Postupak: Od kvasca, prstohvata šećera, kašike brašna i nekoliko kašika vode umešajte predtesto i ostavite ga na tolom da malo zapeni/nabubri.  Nakon toga dodajte sve ostale sastojke, s tim što vodu dodajete na samom kraju, postepeno, sve vreme mešajući testo. Ja to radim špatulom i stajem sa dodavanjem vode kad dobijem formiranu testavu loptu, još uvek pomalo lepljivu ali okruglastu.  Zatim to testo ručno malo premesim i u nauljenoj posudi ostavim pokriveno da naraste. Dovoljno je 30 min ako je prostorija topla. Na pobrašnjenu površinu izručite testo, pospite ga sa malo brašna i lagano oklagijom razvucite na oko 1,5cm. Okruglom modlom ili čašom secite testo. Ostatke testa, premesite i opet na isti način formirajte u krofne.  Pokriveno krpom, ostavite testo da odmara 15-20 min.  U šerpici ugrejte dovoljno ulja da krofne koje se prže mogu da plivaju u njemu. Stavljajte na zagrejano ulje po nekoliko krofni i to tako da pržite prvo onu stranu koja je bila gornja dok je testo ležalo pod krpom.  Nepun minut potreban je da se krofne isprže s obe strane. A pržene krofne iz ulja stavljajte direktno na papirnu salvetu ili ubrus koji treba da upiju višak ulja. Pržene krofne uvaljajte ili pospite šećerom u prahu, ili ih punite nekim lepim džemom.
Pročitajte celu vest