Medenjaci uvek mirišu na praznike. Posni, mrsni, dekorisani, sa glazurom ili bez,  sa čokoladom, pomorandžom, kokosom ili džemom... A kakve medenjake vi volite?   Medenjaci, sastojci: 120 g šećera 100 ml vode 100 g margarina/putera 1 kesica vanilin šećera 3 kašike meda (pune) 380 g brašna 1/2 kašičice praška za pecivo 1/2 kašičice sode bikarbone 1 kašika začina za medenjake (ili začini po ukusu) Medenjaci, priprema: Prokuvajte vodu i šećer (smesa treba da vri 2-3 minuta. Sklonite sa ringle, pa umešajte margarin/puter, vanilin šećer i med. Mešajte dok se svi sastojke ne otope. Ostavite smesu da se ohladi. Potom umešajte suve sastojke koje ste prethodno sjedinili. Mešajte kašikom ili varjačom. Ova smesa je meka, ali kada odstoji, biće dovoljno čvrsta za oblikovanje. Poklopite šerpicu i ostavite testo da odstoji na hladnijem mestu minimum sat vremena (ne mora da bude u frižideru). Potom oblikujte kuglice veličine manjeg oraha, peđajte ih u pleh obložen papirom za pečenje. Medenjaci se peku u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni 10-12 minuta. Tokom pečenja proveravajte kako ih ne biste prepekli. Treba da budu rumeni, ali meki na dodir. Kada se ohlade, biće čvrsti. Napomene: Za pripremu medenjaka koristim meko brašno tip 400. U testo često dodajem rendane korice limuna i/ili pomorandže. Možda će neko reći da vanilin šećer ili citrusi ne idu u medenjake, ali svako po svom ukusu. Na sličan način pravim i medenjake zgodne za dekorisanje. Više detalja, možete videti ovde.
Pročitajte celu vest