Ovo je jedan od onih starinskih domaćíh kolača koji su nam mame pripremale običnim vikendima - samo njegova posna verzija. Onaj koji posle stoji u prohladnom špajzu još nekoliko dana, da se natenane sladite posle škole. U ovaj sam kolač stavila odličan, sveže napravljeni, gusti džem od grožđa i šljiva i to mu daje poseban šmek. Potrebni sastojci: 4 rendane jabuke 1 šolja (od 240 ml) maslinovog ulja 1 šolja griza 1/2 šolje šećera 1 šolja brašna 100 g mlevenog maka 1 kašika čia semenki nekoliko kašika pekmeza 100 g čokolade 100 ml veganske slatke pavlake Sve sa ovim kolačem je počelo od nekog grožđa koje je poduže stajalo u frižideru, pa sam rešila da napravim malo pekmeza - taman koliko za ovaj kolač. Dakle, skuvala sam par šaka grožđa i nekoliko šljiva sa par kašika šećera. U stvari, kuvala sam dok se skoro nije karamelizovalo. Bio je to istinski odličan pekmez. I onda je trebalo taj pekmez staviti u neki fini kolač... Čia semenke se potope u dve tri kašike vrele vode i ostave da odstoje. Može i bez njih, a sa njima kolač bude čvršći i ne osipa se. Jabuke se izrendaju. Svi sastojci, osim pekmeza, čokolade i slatke pavlake, se zatim dobro izmešaju. Znači, pomešaju se jabuke, mak, griz, brašno, čia semenke i šećer. Pleh, tj. kalup za kolače se podmaže i pobrašnjavi malo - ja sam koristila silikonski 20 cm x 20 cm. Rernu podgrejete na 180° C. Uspe se u pleh smesa i peče oko pola sata. Čim se izvadi iz rerne, prmaže se pekmezom i ostavi da se ohladi. Kad se odladi, prelije se čokoladnom glazurom - za koju je potrebno pomešati istopljenu čokoladu sa posnom slatkom pavlakom. Seče se kad se glazura stvrdne.   đ     Na laganoj vatri istopiti cokoladu pa zatim preliti preko kolaca https://www.coolinarika.com/recept/posni-kolac-od-maka/?meta_refresh=1 © copyright 2012 – All rights reserved katin spajz
Pročitajte celu vest