Mezze - urnebes i melidžano  Ove dve salate su neizostavna jela na svakoj trpezi, a pogotovo onim slavskim. Obe su tipičnije za južnu Srbiju. Urnebes se obično sastoji iz ljute paprike, belog sira, i drugih začina, a ponegde, kao što sam ja, se dodaje beli luk. Odlična je i kao prilog jelima sa žara, a ovde je više napravljena kao namaz salata odnosno prilog suhomesnatim proizvodima. Melidžano je takođe tipičan za južni deo Srbije, Makedoniju i Grčku, ima opet raznih verzija, ova moja je napravljena više kao namaz i preukusna je. Ja sam inače objedinila oba ova recepta jer se u oba koristi feta, pa kad se već prave namazi, bolje da trpeza bude raznovrsna. Inače ljubitelj sam namaza jer se brzo prave, a opet, bolje jesti domaće nego kupovno, zar ne :). Pored ova dva namaza, možda će vam se dopasti i: Mezze na moj način (ovo je veganska odnosno posna verzija koja se sastoji od recepata za humus, dve veganske melidžano salate, tabulea i marokanske salate od crvenog kupusa i šargarepe) Kremasti namaz sa jajima i puterom Namaz od krastavaca sa svežim krastavcem  Posna "ruska" na moj način Humus od sremuša Portugalska pašteta od sardina Namaz ili kuglice sa mladim ovčijim sirom, peršunom i Kras pršutom Baba ganuš Mezze - urnebes i melidžano  Sastojci: Za urnebes: 250 gr feta sira 2 supene kašike maslinovog ulja 1 kašičica aleve paprike 1 kašičica tucane ljute paprike 2 čena belog luka, sitno rendanog Za melidžano:1 veliki plavi patlidžan (prethodno ispečen u rerni i oljušten od kore) 70 gr oraha 150 gr feta sira1 kašika masl ulja So, bibier 1 kašika soka od limuna 1 kašika tahinija 2 do 3 čena belog luka, sitno rendanog2 kašike supene iseckanog peršuna (može naravno i po želji) Mezze - urnebes i melidžano  Priprema:Za urnebes: Sve sastojke dobro izmešati i služiti (može i u secku). Za melidžano: Patlidžan oprati prepoloviti i svaku polovinu malo premazati maslinovim uljem i uviti u foliju i staviti u rernu na 180 C na oko 20 minuta, dok se ne ispeče. Izvaditi iz rerne, otkriti i ostaviti da se ohladi. Zatim ga očistiti od kore i staviti sa ostalim sastojcima u secka i sve dobro sjediniti i služiti. Mezze - urnebes i melidžano 
Pročitajte celu vest