Najjednostavnija musaka od tikvica, samo je složena malo drugačije...  Za musaku je potrebno: -  4 srednje tikvice (do 1300 gr)  - 500 gr mlevenog mesa  - 1 crni luk  - 3 čena belog luka - 1 crvena paprika  - malo provansalske mešavine začina  - so, biber  - ulje  Za preliv:  - 2 - 3 jaja  - 1 čaša kisele pavlake  - 1 dl mleka  Tikvice oprati, oljuštiti i iseći na krugove... blago ih posoliti, i staviti u cediljku, da ispuste višak vode. Za to vreme spremiti fil od mlevenog mesa. Luk (crni i beli) iseći na kockice, i ispržiti na malo ulja. Dodati i crvenu papriku, takođe isečenu na kockice, da fil bude lepši i veseliji...  Nakon desetak minuta dodati mleveno meso, i sve zajedno pržiti još desetak minuta. Skloniti sa ringle, i dodati začine po želji...so i biber su obavezni, a provansalske travke se mogu zameniti bosiljkom, ili mirođijom, ako ih više volite.  U posudu, keramičku, ili metalnu đuvečaru, podmazanu uljem, ređati kolutove tikvica, uspravno, posipajući mesom između redova (kao na slici). Kad se sve namirnice potroše, staviti sud u rernu zagrejanu na 170 stepeni, i peći dvadesetak minuta. Nakon dvadeset minuta, musaku preliti prelivom od umućenih jaja, pavlake i vrlo malo mleka. Vratiti da se dopeče još desetak do petnaest minuta. Musaku servirati prohlađenu, sa dosta salate, i još malo pavlake ili kiselog mleka.?
Pročitajte celu vest