700-800g pasulja operite pod mlazom vode (najbolje kroz cediljku). Stavite ga onda u veću šerpu i nalijte čistom hladnom vodom.  Koliko vode? Toliko da pasulj bude dobro potopljen, jer će nabubreti. Otprilike 2 do 2,5 litra vode sipajte.  Neka odleži više sati, ili tokom noći (najbolje).  Posle više sati ili sutradan:Stavite šerpu na ringlu da pasulj proključa, pa tu prvu vodu prospite. Nalijte novu vodu da pasulj ogrezne, tj da vode bude za oko 5 do 6 cm iznad nivoa pasulja.  Dodajte mu suvo meso (ja sam stavila 600g špic rebara), usitnjenu glavicu crnog luka i nekoliko usitnjenih čenova do cele glavice belog, seckanu vezicu peršuna, kašiku aleve paprike, kašičicu soli i ako imate jednu celu ili naseckanu svežu/smrznutu papriku.  Poklopljen pasulj kuvajte onda na slaboj temperaturi 1,5 do 2 sata. Proveravajte kuvanost zrna jer dužina kuvanja varira u zavisnosti od vrste pasulja. Možda se vaš pasulj skuva mnogo brže. Dodajte povremeno vodu ako ocenite da je dosta isparila i na samom kraju kuvanja dodajte još peršuna i još malo dosolite i začinite ako treba. I ne mešajte mnogo tokom kuvanja da vam zrna ostanu cela, lepše je. Ja sam ovog puta kuvala u svojoj komfornoj Staub šerpi i jako sam zadovoljna rezultatom. Ako ipak odlučite da kuvate u ekspres loncu, pasulj može biti skuvan već za oko 45 minuta.
Pročitajte celu vest