Pita s višnjama, posna na ulju, konačno onakva kakva zaslužuje da je zovem pravim imenom. Recept mi je ustupila Marija (svaka mu čast ko je rodi tako sposobnu za sve). Potrebno je:pakovanje kora400-500g višanja (mogu i smrznute)oko 20 ravnih kašika šećera120ml ulja100ml vodePostupak:Kore razdelite u grupe tako da u svakoj grupi bude po 4 komada.U činijicu ili veću šolju sipajte ulje i vodu i promešajte. Spremite četkicu za premazivanje.Zpočnite sa redjanjem kora. Svaku koru iz grupe premažite tankim slojem ulja i vode i pospite ravnomerno kašikom šećera. Na poslednju koru iz grupe u dnu poredjajte nekoliko kašika višanja pa urolajte. Tako složene jufke redjajte u pleh obložen pek papirom. Premažite ih uljem i vodom i stavite u rernu da se peku oko 45 minuta na 180 do 190 stepeni. Regulišite jačinu pečenja prema sopstvenoj rerni, uglavnom temperatura ne treba odmah da bude prejaka da pita brzo potamni. Ovde je fazon u laganom i ravnomernom pečenju. I nemojte da sečete tek ispečenu pitu ako baš ne morate.. tako će dugo da ostane čvrsta i hrskava. Ne, ne treba vanila.. višnje su dovoljno aromatične.  Na isti način pravila sam pitu s jabukama, a najnovije otkriće mi je pita sa šljivama na ovaj način, koja je čini mi se bolja od svih ostalih. Zbog slatkoće šljiva samo malo smanjite količinu šećera.
Pročitajte celu vest