Плетеница са шафраном, брусницама, кором од поморанџе и марципаном Још увек траје сезона шафрана, а ово пециво је премекано и преукусно! Препоручујем од ????! Плетеница са шафраном, брусницама, кором од поморанџе и марципаном Састојци за 4 плетенице: 50 г квасца 5 дл млека 2 дл +1/4 дл шећера на врх ножа соли 1 г сафрана (2 кесице) 1 јаје 15-17 дл пшеничног брашна (око 1 кг)  150 г путера Плетеница са шафраном, брусницама, кором од поморанџе и марципаном Састојци за фил: 300 г марципана (пасте од бадема) 200 г путера собне температуре фино нарендана корица од 2 еколошке поморанџе 100 г сецканих, сувих брусница Плетеница са шафраном, брусницама, кором од поморанџе и марципаном За премазивање: 1-2 јајета 1/2-1 кашика воде бисерни шећер Плетеница са шафраном, брусницама, кором од поморанџе и марципаном Припрема: 1. Измрвите квасац у већу ванглу. Прелијте квасац са мало топлог млека и промешајте. Сипајте остатак млека, додајте шећер, со, шафран, јаје и промешајте. Додајте и скоро сво брашно и замесите меко тесто. Додајте коцкице путера и месите све док се путер не сједини са тестом, а оно почне да одваја од ивица вангле. Покријте крпом и оставите на топлом да нараста док не удвостручи запремину.  Леп нарасло тесто. Црвене тачкице су шафран. 2. Извадите тесто на благо побрашњену радну површину, кратко га премесите и поделите на 4 дела. 3. Сваки део оклагијом растањите на правоугаоник приближне величине 25х35 цм. Две плетенице са брусницама 4. Миксером сједините путер са наренданим марципаном и корицом поморанџе па премажите сваки део теста. Поспите насецканим брусницама. Уролајте и пребаците на два велика плеха са папиром за печење. Сваки ролат кухињским маказама исеците скоро до краја на парчиће жељене ширине (~2-2,5 цм). Парчиће наизменично пребацујте на леву и десну страну. Покријте платненом крпом и оставите да нараста још око 25 минута. Две плетенице без брусница за укућане који извољевају 5. Укључите рерну да се загрева на 200 степени. Умутите јаје са пола кашике воде (ако имате мала јаја искористите 2 и целу кашику воде) и премажите плетенице. Поспите бисерним шећером. Пеците у доњем делу рерне 15-20 минута тј. док плетенице не добију лепу боју. Отприлике оваква боја значи да је плетеница готова 6. Печене плетенице оставите на кухињску решетку и оставите да се хладе под кухињском крпом. 7. Деци послужите уз шољу млека, а одраслима уз шољицу кафе. Плетеница са шафраном, брусницама, кором од поморанџе и марципаном Saffranslängd med tranbär, apelsin & mandelmassa  Saffranslängd med tranbär, apelsin & mandelmassa Ingredienser, 4 längder: 50 g jäst för söta degar5 dl mjölk2 1/4 dl strösocker 1/2 krm salt1 g saffran (2 paket)1 äggcirka 17 dl vetemjöl (cirka 1020 g)150 g smör Fyllning: 300 g mandelmassa200 g rumsvarmt smör2 ekologiska apelsiner, rivet skal100 g hackade, torkade tranbär Till pensling:2 ägg1 msk vattenpärlsocker till garnering  Saffranslängd med tranbär, apelsin & mandelmassa Så här gör du:1. Smula jästen i en degbunke och rör ut den med lite av mjölken. Häll över resten av mjölken, strösocker, salt, saffran, ägg och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig. Tillsätt klickar av smöret och arbeta samman degen tills den släpperkanten. Jäs till dubbel storlek under bakduk i cirka 30 minuter.2. Ta upp och knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela i fyra delar.3. Kavla ut delarna av degen till rektangulära kakor. cirka 25x35 centimeter. Riv mandelmassan fint och blanda med smör och rivet apelsinskal. Bred över degkakorna. hacka och strö över tranbär.4. Rulla till rullar från långsidan och lägg tvärs över två plåtar med bakplåtspapper. Klipp flikar och vik framåt till en fläta. Låt jäsa under bakduk i cirka 25 minuter.5. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla längderna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter, tills den får fin färg.6. Låt längderna svalna på bakgaller under bakduk.  Saffranslängd med tranbär, apelsin & mandelmassa
Pročitajte celu vest