Čokoladna bomba, kakva babka. Babka vam je poljska, zapravo jevrejska, verzija naše štrudle, samo malo drugačije uvijena. Daleko prezentabilnija. Vrlo fotogenična. Nije, znam, ni štrudla naša, ali koga briga - to je to u principu - dizano testo i fil po volji. Sečete rolat po sredini i uvijate u pletenicu - ovaj put duplu. I uživate. Već sam pravila babku sa orasima, po malo drugačijem receptu, ali je isto bila odlična. Nije imala u sebi i čokoladu, pa je više ličila na naše štrudle. Ova sa čokoladom je na pola puta od štrudle do čokoladne torte sa orasima. A pravila sam i maikin mokomin, finsku verziju babke. Samo sa makom. Ova bi babka isto mogla da se stavi i u okrugli kalup. Ovu babku sam pravila po ovom receptu. Potrebni sastojci: Testo: 140 ml biljnog mleka, ja sam stavila kokosovo u prahu kesica suvog kvasca 50 g šećer 105 g margarina (može i 75 g kokosovog ulja i 30 g vegan putera) 3 kašike akvafabe ('rasol' od leblebije) 150 g mekog brašna 150 g oštrog brašna ¾ kašikice soli Nadev: 150 g čokolade za kuvanje 150 g oraha 3 kašike šećera 2 kašikice cimeta ¼ kašikice fino mlevene soli Glezura: 2 kašike biljnog mleka ili akvafabe za premazivanje 1 kašika šećera 4 kašikice vode - 20 ml ½ kašikice cimeta Ugrejte 140 ml biljnog mleka tako da ne bude vruće i stavite u njega paketić suvog kvasca. Izmerite 50 g šećera i par kašikica stavite u mleko i kvasac. Stavite sa strane desetak minuta da se kvasac aktivira. Rastopite 105 g vegan putera, margarina ili uzmite 70 g kokosovog ulja i 30 g vegan putera i ostavite da se prohladi malo. Pomešajte 150 g oštrog i 150 g mekog brašna, dodajte ostatak šećera i 3/4 kašikice soli. Uspite u ovo mešavinu sa kvascem, rastopljene masnoće i 45 ml akvafabe. Mašjte ovo dok ne umesite. Trabeće desetak minuta. Testo treba da bude glatko i sjajno. Biće malo lepljivo, ali tako treba. Prebaciti testo u nauljenu posudu i ostaviti ga da narasta oko 45 minuta. Premesiti ga ponovo, par minuta samo, pa ga vratiti u posudu i pustiti da narasta još oko sat vremena. Trebalo bi da se uduplira. Ako ne uspe baš toliko da naraste, nije strašno, biće ukusno i tako.  Postaviti kalupe za pečenje peki papirom. Otopite 150 g čokolade na pari.  70 g oraha prepržite, ohladite pa sameljite sa 3 kašike šećera, 2 kašikice cimeta i četvrt kašikice soli. Testo razvucite u kvadrat 50×50 cm.  Preko testa prelite rastopljenu čokoladu. Ostavite po dva centimetra na gornjoj i donjoj strani nepremazana. Pospite smesu sa orasima po ovome.  Uvijte što čvršće možete od dole prema gore. Gornju nenamazanu površinu testa premažite biljnim mlekom i malo pritisnite da se slepi. Oštrim nožem presecite rolat na pola po dužini. Te dve polovine stavite jednu pored druge sa punjenjem okrenutim na gore. Pritisnite gornje krajeve jedan uz drugi, pa uvijte pletenicu. Sad presavijte pletenicu na pola, pa uvijte u pletenicu opet.  Prespite u tepsiju, prekrite kuhinjskom krpom i pustite da raste dok se ne uduplira.Trebaće za ovo još oko sat vremena. Rernu podgrejte na 150°C. Kad je testo dovoljno poraslo, premažite ga biljnim mlekom ili akvafabom ili kokosovim uljem, pa ga pecite oko 45 minuta. Vekna treba da dobro porumeni. Pred vađenje iz rerne napraviti grazuru od 1 kašike šećera i 4 kašikice vode. Uskuvajte to i dodajte pola kašikice cimeta. Kad veknu izvadite iz rerne, pustite desetak minuta da se prohladi, pa premažite grazurom. Ostavite još desetak minuta pa pažljivo prebacite na rešetku, uz pomoć peki papira. Seći tek kad se skroz ohladi. Ako ko uspe da dočeka, neka mi javi... © copyright 2012 – All rights reserved katin spajz
Pročitajte celu vest