Ako volite zapečene palačinke sa sirom, evo divnog slatkiša nalik tome, a bez jaja i mleka, dakle posnog, tj. veganskog. Uz to i nešto zdravijeg i laganijeg od onog sa sirom, jer je u njemu skrivena jedna tikvica. Niste do sada pravili slatkiše sa tikvicama? Znam, nemamo mi tu naviku, čudno nam je... Počnite čim pre, odlični su - samo to imam da kažem. Mi tikvice obožavamo i u našem frižideru ćete naći uvek bar kilo dve, za svaki slučaj... Ovo su samo neka od jela koja pravimo sa njima: običan čorbuljak, onaj koji mi je mama pravila kad sam bila mala, pa ja pravila svojoj deci - dakle hrana za utehu: čorba od tikvica lazanja sa tikvicama i pečurkama - bolju lazanju nisam jela - priprema je malo zahtevnija, ali vredi svakog minuta u kuhinji: lazanja sa tikvicama i gljivama rižoto sa tikvicama - savršen rižoto, prste da poližeš: rižoto sa pečurkama i tikvicama i... par jela, kad se frižider isprazni, a još uvek ima u njemu tikvica i kukuruza ili krompira ili sočiva..: tikvice sa kukuruzom i  tikvice sa krompirom i golicom i tikvice sa sočivom dve super musake u kojima su tikvice skrivene, a zapravo su u važnijim ulogama: musaka sa sojinim ljuspicama i posna verzija grčke musake punjene tikvice da ne zaboravimo: zapečene tikvice punjene piletinom i punjene tikvice u sosu od limuna  a pita od tikvica raznih: ova neprevaziđena: pita od tikvica i kukuruza, ...a za njom, nimalo ne zaostaju: pita sa sojinim ljuspicama i grilovanim tikvicama, pa jedna pita na brzaka i Danina pita sa tikvicama imamo i spiralizator - onu spravicu koja od tikvica napravi špiralne špagete - stavimo ih onda samo malo u mikrotalasnu da odmeknu, pa sos neki odgore i, svaki put, pojedemo pre nego što stignem da ih uslikam...evo kako to izgleda sa plodovima mora u woku i... slatkiši sa tikvicama, do sada napravljeni: čokoladni kuglof sa tikvicama i kupus kifle sa tikvicama i makom Shvatili ste svi:  Mi baš volimo tikvice. 'Ajde sad da konačno i objasnim šta sam sada pravila sa njima. Ideju za ovaj kolač sam dobila ovde. Upotrebljeni sastojci: 200 g kora za pitu 1 tikvica, onako osrednja, od oko 700 g 100 g šećera 50 g čokolade 2 pomorandže šaka ovsenih pahuljica kašika čia semenki 1/2 dl ulja + još 3 kašike šećer u prahu 1 vanilin šećer Tikvicu oljuštiti i očistiti od semenki, iseći na kocke i staviti zajedno sa šećerom i uljem da se kuva. Stavila sam sasvim malo vode, manje od pola decilitra, jer sam se bojala da ne zagori. Kuvati, bez poklopca, dok tikvica ne omekša, pa u to narendati koru od jedne pomorandže i ubaciti jednu kašiku čia semenki. Ovako skuvanu tikvicu samleti štapastim mikserom, dodati ovsene pahuljice, da upije višak tečnosti. Ubaciti vanilu i skloniti s vatre. Redjati red kora red fila. Imala sam deblje kore, sa speltom. Ako su tanje, bilo bi mudro staviti dve.  Svaku koru premazati filom, a preko fila iscediti sok od pomorandže i posuti seckanom čokoladom. Ponavljati postupak dok ima materijala. Na svaku drugu koru malo posuti i ulja. Poslednju koru premazati i filom i posuti seckanom cokoladom. Peci na 200°C oko pola sata, dok pita ne porumeni. © copyright 2012 – All rights reserved katin spajz
Pročitajte celu vest