Neki dan, bazajući po vegan grupama, naiđoh na ovaj recept i u isto vreme začuh vapaj divnih jabuka koje tavore već poduže vreme u frižideru...pa eto kolača koji može da jede i moja mala unuka - divota. A meni se već danima, da ne kažem mesecima jedu jabuke u šlafroku - pa eto i meni želja da se ispuni. Tortica je super, ali nije ukus kao jabuke u šlafroku, ipak. E sad, kako je u receptu pisalo pet većih jabuka, a ja sam imala dvanaest manjih, to je nekako u mom mozgu bilo isto, pa sam ih sve očistila. Pa tek kad sam smućkala brašno i mleko i sve ostalo, shvatih da preterah baš, ali baš. E onda sam se setila da sam nedavno pravila savršen kolač: posni prevrnuti kolač sa grožđem i lešnicima, pa sam višak jabuka prosula u namašćenu modlu za kolače - posula ekstra šećerom i preko toga presula jabuke pomešane sa smešom brašna, mleka i svega ostalog. Potrebni sastojci: 3 vegan jajeta - od čia semenki ili mlevenog lana pola šolje tamnog šećera 1 kašika kurkume - ovo je zbog boje - ako nemate crnkasti šećer, pa stavite beli onda bi baš trebalo staviti  2 šolje brašna šolja sojinog mleka pola šolje ulja 5 većih jabuka - oko 600- 700 g jabuka je dovoljno, a ono što ćete videti na slikama je 1200 g jabuka pre nego što su očišćene sok od pola limuna - stavila sam sok od celog limuna jer je bilo više jabuka cimeta po ukusu 2 kesice vanil šećera 1 kesica praška za pecivo kokos mrvice - u mom kolaču ima oko dve kašike - stavila sam ih u jabuke 1. Namastiti pleh za pečenje i posuti brašnom ili postaviti peki papirom. 2. Rernu ugrejati na 175 °C. 3. Napraviti veganska jaja: 3 kašike čia semenki preliti sa 3 puta po 2 1/2 ( dve i po kašike) vrele vode. To jest 3 kašike čia semenki ( ili mlevenog lana) politi sa 7,5 kašika vrele vode - ovo su mere kad se strogo držite recepta. Promešati i ostaviti da se ohladi i zgusne. Kašika vode ima 15 ml, kao i kašika semenki.  Dakle, prostije: 3 kašike čia semenki (ili mlevenog lana) politi sa ( skoro) pola šolje vrele vode. Ako bude vodenasta smesa, lako ćete dodati malo kokosa - taman će biti i ukusnije. 3. Jabuke iseći na tanke šnite i politi limunovim sokom, pa promešati, da ne potamne. Posuti cimetom. Ako jabuke krenu da puštaju sok, upiti sok dodavanjem mrvica kokosa. 4. 2 šolje brašna pomešati sa 1 kesicom praška za pecivo, 1 kašikom kurkume i kašikicom cimeta ili miksom začina za pitu sa jabukama. 5. Šolju sojinog mleka, pola šolje ulja, pola šolje tamnog šećeta, 3 vegan jajeta i dve kesice vanil šećera dobro izmešati da se šećer rastvori. 6. Sjediniti sad suve i mokre sastojke. Smesa treba da bude gusta.  7. U smesu ubacite jabuke i promešajte. 8. Izlijte u pripremljeni pleh za pečenje. 9. Pecite dok vam čačkalica ne potvrdi da je pečeno. Hvala Denize Jekić na divnom receptu. © copyright 2012 – All rights reserved katin spajz
Pročitajte celu vest