Volite li kruške? Ja ih jedina volim u svojoj porodici, pa uglavnom kupim više od onoga što mogu da pojedem. Onda ih prezrele gurnem u neki smuti.  A sad sam pronašla recept za ovaj sočni čokoladasti kolač, koji se tako lako pravi. Kolač je i ekstra čokoladast i divno sočan od parčića krušaka u njemu - super zgodan za uz popodnevnu kafu u kasno jesenje popodne na terasi. Recept sam pronašla kod jedne mlade foodblogerke veganke  - ona je ovaj kolač pravila puno puta i redovno ga pravi za prazničnu trpezu. Kad ga budete napravili, videćete i zašto. Malo sam ga promenila - umesto vode u njega sam stavila mlevene kruške, prosto zato što sam ih imala. Mislim da sam time samo dodala na aromi. Potrebni sastojci:1 1/2 šolje belog brašna 1/3 šolje kakao praha 1 kesica praška za pecivo 1/2 kašikice sode bukarbone 1/2 kašikice soli 1/2 kašikice mlevenog cimeta 3/4 šolje nekog od slatkih sirupa - javorovog, agavinog... ja sam imala rižin, pa sam stavila njega 1 šolja mlevenih zrelih krušaka 1/3 šolje nekog finog ulja, ja koristim maslinovo, ako vam je prejako možete ono od koštica grožđa 1 kašikica jabukovog sirćeta 1 veća kruška iseckana na kockice 50 grama crne čokolade 1 kašika nekog smeđeg šećera ( hm... to sam shvatila da sam potrošila, pa sam stavila beli) Rernu zagrejte na 170°C. Podmažite pleh za kolač i pospite ga kakaom.  Pomešajte sve suve sastojke: brašno, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i cimet.  Sameljite krušku, pa u nju umešajte slatki sirup, ulje i sirće.  Sad izmešajte suve i mokre sastojke tako da se dobro sjedine.  Polovinu iseckane kruške sad umešajte u testo.  Sipajte testo u kalup. odgore pospite ostatak iseckane kruške i iseckanu ili izrendanu čokoladu. Pospite jednu kašiku smeđeg šećera na vrh.  Pecite 45 minuta. Proverite dugačkom drvenom čačkalicom je li kolač suv iznutra - ako nije, produžite sa pečenjem. Po vađenju iz rerne, ostavite kolač čitav sat da se hladi u kalupu, pa ga tek onda izvadite da se dalje hladi na rešetci. Ako ikako možete da izdržite, nemojte ga seći dok se potpuno ne ohladi, da biste dopustili otopljenoj čokoladi da se stvrdne. Mi smo isekle samo jedan ćošak - nismo izdržale da ga ne probamo - i, gle čuda,  stvarno se mrvi dok se ne ohladi. Svejedno, vredelo je izmrviti ga malo. Ti prvi zalogaju su najslađi. © copyright 2012 – All rights reserved katin spajz
Pročitajte celu vest