Rana jesen se odužila. Nije da se baš snalazimo, čini mi se. Vreme je skoro letnje, samo nam voće više ne prija u meri u kojoj nam prija leti. Makar meni. Tako jedan savršen grozd crnog grožđa tavori u našem frižideru već poduže vreme. Imam perfektan recept za kolač od palente i crnog grožđa, već godinama na blogu, samo nije veganski, pa više nije primeren da ga spremam, makar dok nam ne dođu starije dve milice - neveganke. Pa sam tako, opet, posegla za pomagačem kome nikada ne nedostaje inspiracije... jesam li već davila o tome koliko volim ovo inetrnet vreme u kom živim? Potrebni sastojci: 1/2 šolje palente 1/2 šolje kukuruznog brašna 1/2 šolje belog brašna 1/2 šolje šećera u prahu 1 1/2 kašikica sode bikarbone 1/4 kašikice soli 1/2 šolje biljnog mleka, malo podgrejanog 1/3 šolje maslinovog ulja 1/4 šolje nekog džema, imala sam marmeladu od šipaka, pa sam stavila nju 2 kašike limunovog soka 1 kašikica ekstrakta vanile 1 šolja zrna crnog grožđa, očišćenog od semenki Rernu zagrejati  na 175°C.  Podmazati kalup za kuglof i malo ga posuti palentom. Po pola šolje palente, kukuruznog brašna, belog brašna i šećera u prahu pomešati u veću zdelu. Dodati sodu bikarbonu i so. U drugoj zdeli pomešati pola šolje biljnog mleka sa dve kašikice limunovog soka i ostaviti desetak minuta da se mleko zgruša. Dodati trećinu šolje maslinovog ulja, četvrtinu šolje nekog pekmeza i kašikicu ekstrakta vanile. Suve sastojke smešati sa tečnim, tako da ne bude grudvica. Grožđe ovlaš pobrašnjaviti. Polovinu grožđa umešati u testo, pa presuti u podmazan kalup. Kalup gurnuti u rernu, a posle desetak minuta ga izvaditi i posuti odgore ostatak grožđa. Tako će samo prva polovina pasti na dno kalupa. Peći još dvadesetak minuta, a kad čačkalica potvrdi da je testo pečeno, ostaviti da se peče još koji minut. Kad se kolač izvadi iz rerne, ostaviti ga u kalupu još par minuta, pa izvrnuti na rešetku da se ohladi. Kolač se seče tek kad se u potpunosti ohladi. Ko uzmogne da odoli mirisu... Inspiraciju za kolač dobila sam na sajtu One Green Planet. Kolač je nešto masniji od onoga što prija mom ukusu - tako da ću sledeći put staviti manje ulja. Inače je u redu - ovo je još jedan kolač robusnije strukture, a kakav bi mogao biti kad je sa palentom? Odličan - to je jedini odgovor. © copyright 2012 – All rights reserved katin spajz
Pročitajte celu vest