Šta ima to nešto u kuglofima što ih čini neodoljivima? Nikako da dokučim. Da li je to što sam ga jela kao dete - doduše onaj jedan jedini sa suvim grožđem od kiselog testa, koji nikako da napravim? Ili je to što ume da iznenadi svojom divnoćom i ukusa i izgleda. Pogledajte samo ovaj... Ovaj je kuglof ispao drugačiji od onoga što je planirano. Imala sam želju da napravim posnu varijantu kuglofa od mača čaja sam malinama, koji nije vegan recept i koji je ispao potpuno savršen iz kockastog zahtevnog kalupa. Ima taj momenat kad se kuglof pokaže koliko je dobar - kad treba da ispadne iz kalupa. U mnogome taj momenat zavisi od samog kalupa, ali mnogo više zavisi od recepta, tj. od sastava testa. U posne recepte još uvek nisam sigurna, nikad ne znam kako će ispasti. Jer, u slučaju kuglofa, ispasti i bukvalno znači: kako li će ispasti iz kalupa. U tom momentu, tren nakon ispadanja ili imate kuglof kojim ste zadivljeni ili imate smesu (doduše i dalje vrlo ukusnu) koju jedete kašikom... Ovaj sam recept pravila prvi put. Isprobavam razne recepte za vegan kuglofe u potrazi za onim jednim kojim ću biti super super zadovoljna. Želja mi je bila da ga obojim lepom zelenom bojom mača čaja. U poslednjem trenutku sam u beli deo testa umešala kašikicu kurkume i pogledajte šta se desilo! Kurkuma je osvojila sliku. Očigledno nisam stavila dovoljno mače. E sad, to sa dodavanjem mača čaja nije prosta stvar... Ako ga stavite puno, dobićete intenzivnu zelenu boju, ali i gorkast ukus. Ako stavite više šećera, poništićete taj ukus. A ovde nisam imala izbora da stavim više šećera, pa se ni mača ne vidi. Dobro, mača je hranljiva i lekovita, tako da ima smisla dodati je u kolače i kad ne dobijete onu krasnu zelenu boju koju ume da da. A pogledajte šta je uradila kurkuma. Često stavljam kurkumu u jela, i slana i slatka. Umem da iznenadim ljude kad pred njima pijem zlatno mleko. 'Šta vam je to žuto?' - ne mogu da se uzdrže a da ne pitaju. Jer jeste veoma intenzivno žuto... Samo da vam kažem da preporučujem da pravite zlatno mleko. Kažu da je hranljivo i lekovito. Ne znam za to, verujem da u nekoj meri jeste. Znam da je meni pomoglo da se odviknem od kafe, što je samo po sebi lekovito. Potrebni sastojci: 450g | 3 1/2 šolje belog brašna manje 3 kašikice 30g| 1/4 šolje gustina 1 kesica praška za pecivo 3/4 kašikice soli 60ml | 1/4 šolje sveže cedžene pomorandže 360g | 1 3/4 šolje šećera 180g | 2/3 šolje + 2 kašikice ulja ( koristila sam kokosovo) 400ml | 1 2/3 šolje biljnog mleka 1 kašikica ekstrakta vanile 1 kašikica rendane kore pomorandže 120g | 1 šolja smrznutih ili svežih malina Rernu ugrejati na 175°C. Maline posuti kašikicom brašna i protresti činiju da svaka malina bude obložena brašnom. Podelite maline isto na dva dela u odnosu 2:1. Veći deo umešajte u zelenu smesu, a manji u žutu. Pomešati brašno sa gustinom, praškom za pecivo i solju. U drugoj posudi pomešati sok od pomorandže, šećer, ulje, mleko, ekstrakt vanile i rendanu koricu pomorandže.  Izmešati sad sadržaj činija. Iz ove smese izvaditi trećinu u posebnu zdelu. U tu trećinu smese umešati kašikicu kurkume u prahu. U ostatak smeše umešati dve kašikice mača čaja. Podmažite kalup za kuglof i pospite prezlama. Sipajte u kalup naizmenično žutu i zelenu smesu. Pecite oko sat vremena. Čačkalica će vam pokazati da li je kolač gotov. Kad kolač izvadite iz rerne, ostavite ga u kalupu desetak minuta da se prohladi, pa ga prevrnite na žicu da se potpuno ohladi. Ovaj se kolač zapravo ne bi ni smeo zvati kuglofom, jer ga nisam prevrnula i ne vide se šare od kalupa. Šta ću kad mi je bilo lepše da ga gledam ovako, sa sve potpuno nesavršenom ispucalom korom iz koje izbijaju jarke boje kurkume i malina. A kad ga isečete, nema koga nećete iznenaditi... © copyright 2012 – All rights reserved katin spajz
Pročitajte celu vest