Potaž od špargle (vegan) Proleće je, a to znači samo jedno, obilje svežeg voća i povrća, a među njima i špargla, višegodišnja zeljasta biljka. Iako je kod nas nepravedno zapostavljena, širom sveta se koristi a osim toga, od davnina se koristi u narodnoj medicini. Inače ovo povrće je prava vitaminska bomba, prepuna kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa i nekoliko vitamina iz B grupe, vitamina A, C i E. Jeli su je stari Egipćani i Grci, a danas se uzgaja u celom svetu.  Ovo je jedan relativno jednostavan recept. Prodinsta se luk i krompir i sve skuva, a dok se čorbica kuva, špartla se kratko ispeče u rerni isecka i doda u čorbicu i sve se izblendira. Dobija se jedan fin i autentičan ukus špargle. Vreme pripreme je sveukupno oko 45 minuta. Ova mera je za oko 4 do 6 tanjira.  A pored ovog, može vam se dopasti i: Tart sa šparglama Potaž od špargle sa parmezanom Potaž od špargle (vegan) Sastojci:2 supene kašike maslinovog ulja1 srednje velik crni luk, sitno seckan2 čena belog luka, sitno seckana 1 veza špargli 2 krompira, bela, seckana na kockike so i biber po ukusu 1 litar vode   1 povrtna kocka za supu 1 šolja pirinčanog mleka limun po ukusu Potaž od špargle (vegan) Priprema:Rernu zagrejati na 200 C, a na tepsiji koju ste prethodno obložili pek papirom, poređati špargle očišćene od korena i preliti sa malo maslinovog ulja i začiniti solju i biberom. Sve malo promešati i peći u pečnici 10 do 15 minuta, dok špargla ne omekša. Preostalo maslinovo ulje zagrejati u šerpi na srednjoj temperaturi. Dodatje luk i beli luk i dinstajte dok luk ne postane staklast, oko 5 minuta. Dodajte krompir, posolite i pobiberite i još malo prodinstajte. Zatim dodatje kocku i vodu i mleko i ostavite da proključa a zatim smanjite vatru i kuvajte na blagoj vatri oko 20 minuta, odnosno dok se krompir ne skuva. U mešuvremenu izvadite gotove špargle, iseckajte i kad krompir omekšta dodajte ih u šerpu, sve promešajte i stavite u blender i dobro izblendirajte. Sipajte limunov sok, posolite i pobiberite ukoliko je potrebno i služite toplo. Napomena: Za ukrašavanje  možete ostaviti nekoliko vrhova ili je možete posuti sa svežim ili suvim vlašcem. Prijatno! Potaž od špargle (vegan)
Pročitajte celu vest