Dobra stara prevrnuta torta sa jabukama... Miriše na jesen i zimu. Mama je najčešće pravila u tom periodu. Ali možete je praviti kada god poželite. Takođe, prevrnuta torta sa jabukama se može obogatiti nekim orašastim plodovima, npr. orasima. Moja tetka u biskvit stavlja seckane orahe... Znači, i ova poslastica je zgodna za eksperimentisanje. Sastojci za sloj od jabuka: 2 kg jabuka (po izboru) 100 g šećera 1 kesica vanilin šećera 1 kašičica cimeta 50 g putera (margarina) Sastojci za biskvit: 5 jaja 5 kašika šećera 5 kašika ulja 5 kašika brašna Prevrnuta torta sa jabukama, priprema: Jabuke oljuštite i očistite od semenki. Isecite ih na komade zeljene veličine (ne moraju biti jako mali). Šerpu/modlu prečnika cca 25 cm premažite puterom, stavite jabuke, pospite šećerom (uključujući i vanilin šećer) i cimetom. Gore poređajte ostatak putera koji ste isekli na manje komade. Jabuke pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata. Tokom pečenja proveravajte da li su jabuke omekšale (sve zavisi od vrste jabuka). Dok se jabuke peku, pripremite biskvit - odvojite belanca od žumanaca, pa mutite belanca dok ne dobijete čvrst sneg. Dodajte šećer i mutite dok se šećer otopi. Zatim dodajte žumanca i kratko umutite. Potom sipajte ulje neprekidno muteći. Na kraju umešajte brašno. Preko pečenih jabuka premažite biskvit i pecite još cca 25 minuta tj. dok biskvit fino porumeni i odvoji se od ivica modle. Kada se kolač prohladi, pređite nožem uz ivice modle kako biste lepo odvojili bikvit stavite tacnu na modlu i prevrnite. Ukoliko vam neki komadi jabuka ostanu na modli, skinite ih kašikom i stavite na kolač. Ohlađen kolač/tortu po želji možete premazati umućenim šlagom ili posuti mlevenim orasima. A možete ga poslužiti i bez dodataka. Kako god vam se dopada. Napomene: Količinu šećera u jabukama prilagodite ukusu. Isto se odosi na vanilin šećer i cimet. Kada se jabuke peku, ne treba da budu suve. Vodite računa da ih ne prepečete jer će u tom slučaju kolač biti suvlji. Kada se prevrne, sok iz jabuka će se upiti u biskvit i imaćete vrlo ukusan i sočan kolač/tortu. Ukoliko ovu poslasticu ne dekorišete šlagom, to će biti kolač. Ukoliko ga bogato premažete šlagom, to će biti torta. Zato u ovom receptu koristim oba pojma - "kolač" i "torta". Za dekoraciju sam koristila prokuvane kriške neoljuštenih jabuka. Količine su po potrebi - malo vode, malo šećera i malo limunovog soka. Za pripremu ove poslastice, koristila sam jabuke iz naše bašte koje su neprskane i ne tako lepe na izgled. Ali zato su jako ukusne.
Pročitajte celu vest