Ovo je bio jedan savršen ručak. Upgrade uobičajenog prečanskog nedeljnog rinflajša - kuvanog povrća sa paradajz sosom. Povrće pečeno u rerni je i hrskavije i slasnije, a paradajz sos sa sojinim ljuspicama - e pa ...dok ne probate, nemojte komentarisati... Bilo je tako nekih koji nisu verovali... Na ovaj način možete pripremiti razno povrće. Svako koje možete iseći na prutiče. Ja sam upotrebila šargarepu, krompir i patlidžan, ali u obzir dolaze i bundeva, tikvica, batat, brokoli sa stabljikom, komorač, paprika, šećerna repa i cvekla čak... Upotrebljeni sastojci: nekoliko šargarepa 3 krompira jedan patlidžan maslinovo ulje čili u prahu beli luk u prahu dimljena paprika kukuruzno brašno Rernu zagrejati na 180°C. Povrće se iseče. Preko njega se pospe maslinovo ulje i dobro se promeša. Koliko ulja? Pa, zavisi koliko volite masno. Ne treba preterivati. Stavite uvek manje od onoga što mislite da treba - ulje se super razmaže po provrću. Povrće stavite u neku činiju, pa pomešajte sa uljem. Raprostite ga po tepsiji, postavljenoj peki papirom, ako ga koristite. Kukuruzno brašno pomešajte sa belim lukom u prahu i alevom paprikom - i ljutom i dimljenom. Pospite preko povrća u tepsiji i malo protresite. Pecite oko pola sata, pa proverite kako povrće izgleda. Možete ga malo promešati, ali pažljivo, da se ne pocepa. Pazite da ga ne prepečete. Kad izvadite iz rerne, posolite i pobiberite po ukusu. Pospite seckanim začinskim biljem. A sad sos... Sos od sojinih ljuspica mi naprosto obožavamo. Moja ga je mama počela praviti kad je dobila na poklon džakčić soje. Tih osamdesetih, kad se soja počela praviti u Bečeju, nisu je baš voleli, pa je nama dopao višak od nekoga ko ju je dobio od sojare. Sve sa receptom za sos.  Recept je jako jednostavan: Potrebni sastojci: pola šolje sojinih ljuspica dve kašike ulja kašika brašna pola litre soka od paradajza kašika suvog peršuna Pola šolje sojinih ljuspica potopiti u toplu vodu na petnaestak minuta.Za to vreme iseckati i dobro izdinstati jedan luk.Ubaciti u luk jednu kašiku brašna i natopljene sojine ljuspice - pre toga proceđene, ako je preostalo vode da nisu upile. Naliti sa pola litre paradajza i četvrt litre vode. Ubaciti peršun i kuvati dok se sos ne zgusne. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Gozba je gotova. © copyright 2012 – All rights reserved katin spajz
Pročitajte celu vest