Pužići od spelte sa semenkama Mnogo volim za doručak da pojedem kvalitetno i dobro pecivo koje je uvek savršena baza za lep i bogat doručak, a svi znamo da je doručak najvažniji obrok u toku dana. I tada valja jesti najbolje kako bismo imali energije tokom dana, a kako dan odmiče, treba jesti sve manje i na taj način možemo da održimo dobar balans u organizmu i da ne dobijamo previše kilograma. I čini mi se da su ovi pužići odlični na dobar početak dana. Naravno, mogu odlično poslužiti za užinažu, deo večere, u zavisti od toga kako se hranite i kad šta jedete, za posne slave. Ja sam ih pravila u kombinaciji sa pšeničnim i speltinim brašnom i maslinovim uljem od komine, a originalan recept sam našla u predivnom časopisu Bakina peciva i to u najnovijem i aktuelnom broju 6. I evo, delim ih sa vama ovde. Pužići od spelte sa semenkama Sastojci: 200 gr pšeničnog brašna 200 gr speltinog brašna 20 gr svežeg kvasca 1 kašičica šećera 1 kašičica soli 1 kašičica brašna oko 2 dl mlake vode 100 ml maslinovog ulja 150 gr mešanih semenki (golica, susam i lan) ulje voda Priprema: Razmutiti kvasac sa kašičicom šećera i brašna u malo tople vode i ostaviti ga na toplom da se aktivira. Pomešati obe vrste brašna, dodati so i nadigli kvasac, pa sa preostalom mlakom vodom zamesiti glatko testo. Po potrebi dodati ili još malo brašna ili vode ukoliko se testo previše lepi ili je mekano. Testo pokriti i ostaviti da odmara oko pola sata na toplom. Nakon odmaranja rastanjiti ga u veću pravouganonu koru i premazati uljem preko cele površine. Posuti semenkama i sve zaviti u rolat. Rolat iseći na šnite debljine oko 1cm i poređati ih u pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje, tako da su bočno stranom okrenuti nadole. Premazati ih mešavinom vode i ulja i peći na 200 c oko 15 do 20 minuta. Pužići od spelte sa semenkama
Pročitajte celu vest