Ovi hlebovi su mi vrlo zanimljivi, i volim ih...pravila sam ih dosta puta sa različitim šarama i svaki jedan mi je bio odličan hleb. Sastojci:  500 g brašna, 20 g svežeg ili 7 g suvog kvasca, 1 kašičica šećera, 1 dobro puna kašičica soli, 60 ml ulja, 250 ml toplog mleka, 45 g lanenog semena, 1 kašičica vode, malo mleka za premazivanje hleba Priprema:  U malo toplog mleka rastopiti svež kvasac, dodati kašičicu šećera i jednu kašiku brašna, promešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.Kod nas ima dve vrste lanenog semena, jedne su zlatne boje a druge su crvenkasto braon, ja sam koristila ove koje su crvenkasto braon jer one imaju bolju kontrast sa belim brašnom.Semenke samleti i ostaviti sa strane. Brašno prosejati, dodati so i izmešati.Sipati toplo mleko, ulje i nadošli kvasac i zamesiti testo.Testo će se malo teže zamesiti jer mora da bude dosta tvrdo testo. Jednom kad je testo zamešeno dobro izmesiti i umešeno testo podeliti na pola. Kod mene je svaka polovina po 425 g.Ponovo izraditi belo testo, oblikovati u loptu i staviti u zdelu, koju ste prethodno malo premazali sa uljem i testo premazati sa malo ulja i oštrim nožem zaseći po vrhu jedno +U drugu polovinu belog testa dodati 1 kašičicu vode, malo premesiti i onda dodati samlevene lanene semenke i dobro sjediniti sa testom.Ovo testo staviti u drugu pouljenu zdelu, okrenuti testo da se premaže sa malo ulja i takođe zaseći testo odozgore.Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.Na blago pobrašnjenoj radnoj površini isipati belo testo i rastanjiti ga u pravougaonik oko pola cm debljine.Belo trsto staviti na stranu.Sad isto tako uraditi i sa braon testom.Prebaciti braon testo preko belog testa i zaviti u rolat.Pleh, veličine 30cm X 10cm, ili sličnih veličina, podmazati sa malo ulja i staviti zavijen rolat u kalup.Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da hleb naraste i skoro popuni kalup.Oštrim nožem blago zaseći odozgore na hlebu. Premazati sa mlekom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170° C ( sa uključenim ventilatorom ) i peći oko 40 minuta. Ispečen hleb izvaditi iz kalupa, ostaviti na žici da se ohladi, prekriven kuhinjskom krpom.Iseći na parčiće i poslužiti. Ovaj hleb je odličan i sledećeg dana i možete ga poslužiti za doručak, ručak ili večeru. Prijatno!!!!
Pročitajte celu vest