Kakve galete volite, slane ili slatke? Hrskave ili malo mekše.,, Ili možda 2u1? Slane galete, sastojci: 100 g oštrog brašna 50 g ovsenog brašna 1/2 kašičice praška za pecivo 50 g omekšalog maslaca/margarina/masti 50 g izgnječenog sira 1 jaje umućeno 50 ml vode* so po ukusu, u zavisnosti od toga koliko je sir slan semenke i začini po ukusu (koristila sam: mrvljenu ljutu papriku, kim i origano) *količina vode zavisi od vrste sira, ako je sir mekši, sipajte manje vode, tj. dodajte je postepeno. Slane galete, priprema: Sjedinite sve navedene sastojke, umesite testo. Ja sam ga mesila kašikom. Testo je srednje čvrsto. Napravite 20-25 kuglica i pecite u zagrejanom aparatu za galete. Kada zatvorite aparat, pritisnite gornji deo, kako bi se formirale galete. Ja sam pekla na najjačoj temperaturi oko osam minuta, ali svakako temperaturu i dužinu pečenja, prilagodite jačini svog aparata (čini mi se da je moj malo slabiji). Napomene: Slane galete možete pripremiti od brašna po izboru. Trenutno sam imala navedene sastojke, pa sam ih zato tako napravila. Poenta je bila u isprobavanju aparata. Umesto vode, možete koristiti ono što imate: mleko, jogurt, gaziranu vodu, vino, pivo... Ukoliko volite hrskavije galete, pecite ih duže na nižoj temperaturi. Sir nije obavezan osim ukoliko ne čistite frižider. I opet, sve može i ne mora.
Pročitajte celu vest