Sojine šnicle često pripremam. Uvek ih imamo u kući, lako i brzo se kuvaju i volimo da ih jedemo. Kad ih napravim ovako sa lukom, ne znamo šta je dosta. Ne treba biti nešto posebno vešt u kuhinji, da bi se ovo napravilo. Potope se šnicle u toplu vodu u koju su umešani začini. Kad upiju ukus, procede se, pa se pobrašnjave i malo preprže sa obe strane. Dotle se izdinsta sila luka. Šnicle se stave na luk, zaliju vodom tek da ogreznu i kuvaju. Kuvam ih u ekspres loncu. Dugo. Ne mogu se prekuvati. Potrebni sastojci: desetak sojinih šnicli kilogram luka dve kašike suvog peršuna neki začin tipa vegete par lovorovih listova bibera i soli po ukusu aleve paprike i ljute i slatke, može i dimljene - dve tri kašike brašna - nekoliko kašika nekoliko kašika ulja Luk se iseče na polumesece i dinsta se na luku, dok se pošteno ne izdinsta. Može malo i da se karamelizuje - bude tako finije. Radim to u velikom tiganju, da bih mogla lepo da ga mešam dok se prži. Pred kraj dinstanja, u luk ubacite suvi peršun. Sojine šnicle se posole, pobibere i pospu nekim začinom tipa vegete - samo zdravijim, ako može. A i ne mora. Kako god vam volja. Trebalo bi tako da odstoje oko pola sata bar, da lepo omekšaju i nabubre. Ja ih obično ostavim preko noći. Ne treba stavljati puno vode. Kad ih budete cedili, da se ne baci puno začina. Ugreje se ulje u nekom većem tiganju. Šnicle se uvaljaju u malo brašna, pa se brzo preprže u ulju sa obe strane. Deo luka se prebaci u neki dublji lonac sa poklopcem - koliko da prekrije dno. Ja ovo pravim u ekspres loncu. Ne mora, samo ćete u nekom običnom loncu malo duže kuvati. U lonac se ređa red luka, red šnicli, dok se sve ne utroši. Svaki taj red se malo pospe alevom paprikom, ili mešavinom alevih paprika, već prema ukusu. Kad se sve poređa, nalije se vode, ali ne puno - tek toliko da sve bude u vodi. Ubaci se lovorov list i kuva. Ne mora se dugo kuvati, šnicle budu brzo gotove, ali ja volim da ih kuvam dugo. Nekako budu finije. Brašno blago stegne i sos, pa ne treba da se dosipa gustin. Sojine šnicle su slatkaste po ukusu, a i luk je slatkast takođe. Zato volim da ih začinim malo jače, da bi se ta slatkoća malo ugasila. Ovo smo jele sa kuvanom šargarepom, ovog puta. Odlično idu uz pire, kuvani ili restovani krompir. Ili samo parče finog hleba. Naravno, testenina ili njoke, takođe mogu da budu izbor. © copyright 2012 – All rights reserved katin spajz
Pročitajte celu vest