Štrudla sa jabukama - soćna, aromatična, jednostavno neodoljiva. Za ljubitelje jabuka, prava delicija. Seckane jabuke, suvo grožđe, vanila, cimet... Sastojci za testo: 500 g mekog brašna tip 500 ili tip 400 3 dl tople vode 1 dl ulja 1/2 kašičice soli 2 kašike šećera 20 g kvasca Sastojci za nadev: 1 kg jabuka 2 kašike šećera 100 g suvog grožđa 1 kesica vanilin šećera 1 kašičica cimeta Štrudla sa jabukama Priprema testa: U toploj vodi razmutite kvasac, šećer i pola količine brašna. Ostavite da se kvasac aktivira. Potom dodajte sve ostale satsojke (brašno, ulje, so) i umesite glatko testo. Ostavite testo na toplom mestu da se udvostruči (prethodno upakujte posudu kako se testo ne bi sušilo) Priprema nadeva: Jabuke oljuštite i očistite od semenki. Iseckajte ih na manje kockice, cca 1*1 cm. Stavite ih u šerpu dodajte šećer i dinstajte na srednjoj temperaturi uz mešanje desetak minuta, tj dok ne ispari skoro sva tečnost. Potom dodajte vanilin šećer, cimet i suvo grožđe (koje ste prethodno oprali i očistili). Sve lepo izmešajte i ostavite da se hladi u poklopljenoj šerpi. Kada tetso naraste podelite ga na dva dela, premseite sa malo brašna da ne bude lepljivo, premažite uljem i ostavite desetak minuta. Razvijte testo na površini posutoj brašnom što tanje u dimenzijama vaše modle. Razvijeno testo premažite uljem, rasporedite 1/2 količine nadeva i urolajte. Isti je postupak i za drugi deo testa. Štrudle premažite uljem i ostavite ih oko pola sata. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni (ili u zavisnosti od jačine rerne) 40-tak minuta. Napomene: Ovo je posna varijanta, bez jaja i mlečnih proizvoda. Umesto ulja možete koristiti mast, puter... A umesto vode mleko. Količine začina prilagodite ukusu. Ukoliko ne volite neki od sastojaka, eliminišite ga.
Pročitajte celu vest