Testenina sa pestom od rukole  Rukola, ta fina, pikatnog ukusa, bogata vitaminima biljka je jednogodišnja zeljasta biljka iz familije kupusnjača prirodno je rasprostranjena u oblasti Sredozemlja. A uzgaja se i koristi u ljudskoj ishrani od davnina. Gaji se zbog lišća, a stimulativno deluje na naš organizam, naročito na organe za varenje - odnosno želudac i creva, a pomaže i kod prehlade i ublažava kašalj, a i prirodni je antioksidans. A gorčina listova potiče od glukozinolata koji se nalazi u srodnoj biljci kao što je ren. Tako da posle svega napisanog valja se zapitati zašto se rukola ne koristi više u ishrani. Zato sam odlučila napraviti nešto novo i brzo sa ovom divnom biljkom. Pa se odlučih za pesto, jer klasični pesto koji se pravi od bosiljka, odličan je kao dodatak sosovima za pastu, pa zašto ne napraviti rukole i to sve pomešati sa kuvanom testeninom. Znači par minuta će vam biti potrebno za pesto, skuvate testeninu i izmešate sa pestom i dodate još par stvarčica pri serviranju, i voala. Rezultat je fantastičan, zaista.  A pored ovog, na blogu se nalazi i recept za Potaž od rukole, koji se isto tako brzo pravi, a preukusan je i nadasve zdrav. Testenina sa pestom od rukole  Sastojci (za dve osobe):Za pesto od rukole: 60 gr listova rukole 50 gr tostiranih listića badema 3 supene kašike parmezana, rendanog kora od 1 limuna 100 ml maslinovog ulja, ekstra devičanskog 1 čen belog luka so i biber po ukusu 200 grama testenine (ja sam koristila onu široku, vi možete i penne ili fusille) 1 dl vode u kojoj se kuvala testenina kora od pola limuna rendani parmezan, za posipanje 2 supene kašike sitno seckanog ili listića badema za posipanje Testenina sa pestom od rukole  Priprema: U šerpu stavite vodu da proključa i sijate i kuvajte pastu prema uputstvu za upotrebu, a u međuvremenu pripremite pesto od rukole tako što ćete sve sastojke i 1/3 maslinovog ulja sipati u secka i uključiti ga dok se ne napravi sos fine i ujednačene teksture, a zatim ćete dodavati preostalo ulje na nižoj brzini dok se svi sastojci ne sjedine. Pesto posolite i pobiberite po ukusu.  Kada je pasta gotova, procedite je i vratite u šerpu, ali ostavite malo vode u kojoj se kuvala koju ćete pomešati sa pestom. Testeninu prelijte sa količinom pesto sosa po želji i dodajte malo vode i sve dobro izmešajte i sipajte na tanjir za  posluživanje. Pospite sa limunovom korom, seskanim bademima i sa još malo parmezana. Prijatno!
Pročitajte celu vest