Našim prijateljima je bila slava Sv.Luka i obično joj odnesem neki desert..pre neki dan vidim fantastičnu tortu na Yolinom blogu..nešto slično sam već pravila, ali u obliku kolača i znam da je ukus fantastičan... Za ganache kremu: 250 g bele čokolade 150 ml slatke pavlake  1/4 kašičice soli 3 pune kašike dulche de leche Sastojci za biskvit  2 XL jajeta 100 g braon šećera 180 g brašna 4 g cimeta 3 g sode bikarbone 7 g praška za pecivo 1 kesica vanilinog šećera 2 jabuka oko 150 do 200 g 120 ml ulja 30 ml mleka Priprema: Prvo napraviti ganache kremu, jer će trebati 4 do 5 sati da se dobro ohladi ili napraviti prethodno veče i ostaviti preko noći u frižider. U šerpicu sipati vodu a u zdelu, koja može da se stavi preko šerpice, staviti čokoladu i slatku pavlaku i otopiti čokoladu sa pavlakom na pari, povremeno mešajući. Pred kraj dodati dulche de leche ili karamel krem, koji možete da napravite i sami, 1/4 kašičice soli i sjediniti sve zajedno i neka se to sve zajedno zagreje. ( vrlo je važno staviti so, jer će ona da vam ublaži slatkoću čokolade i dulche de leche ) Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi do sobne temperature, pokriti i staviti u frižider . Dobro ohlađenu ganache kremu umutiti u penastu masu. Pripremiti zdelu i  staviti brašno, cimet,prašak za pecivo i sodu bikarbonu.  Ostaviti na stranu. U  manju zdelice, sipati 120 ml ulja i 30 ml mleka i ostaviti na stranu. U drugu  manju zdelicu staviti 100 g šećera i 1 kesicu vanilinog šećera i to ostaviti sa strane. 2 manje jabuke oljuštiti, očistiti i iseći na sitne kockice i po želji, možete ih preliti sa malo limunovog soka da vam ne pocrne. U veću zdelu staviti 2 cela jajeta, sobne temperature ( belanac i žumanac zajedno ) i umutiti, postepeno dodavati braon šećer, izmešan sa vanilom, kad ste t umutili u gustu i svetlu masu, dodati ulje, izmešano sa mlekom i to sjediniti sve zajedno. Staviti preko zdele sito i prosejati trećinu brašna sa cimetom iznad umućenih jaja i spatulom sve sjediniti,pokretima odozgore prema dole. Uraditi tako i sa preostalim brašnom. Na kraju dodati isečenu jabuku i ponovo spatulom sve sjediniti. Kalup za torte, prečnika 20cm prekriti dno sa papirom za pečenje i nemojte podmazivati stranice, niti dno kalupa ili pek papir. Sipajte pripremljenu masu u kalup i poravnjajte odozgore. Dok mutite testo za biskvit, uključite rernu da se greje,na 170°. Peći biskvit  oko 30 do 35 minuta ili dok vam biskvit lepo ne porumeni. Probati sa žicom da li je sredina pečena. Pečen biskvit izvaditi iz rerne i spatulom preći okolo stranica kalupa, otvoriti štipaljku i vrlo pažljivo izvrnuti pečen biskvit na žicu da se dobro ohladi. Biskvit preseći na pola. Sa polovinom umućenog ganacha premazati jedan biskvit,staviti drugi preko i premazati celu tortu sa preostalom kremom. Ukrasiti po vašoj želji. *****Ja sam pekla duple biskvite, jer sam htela da mi torta bude veća a u ganache kremu sam dodala i 250 g krem sira umućenog sa 1 kašikom prah šećera, jer nisam imala pola kg bele čokolade, te mi je krem sir malo ublažio slatkoću ganache kreme. Prijatno!!
Pročitajte celu vest