Уплетена погача Потребно је: 500 g брашна 250 ml млаке воде 1/5 коцкице свежег квасца  1 кашичица шећера 1,5 кашичица соли 60 g масти или уља 1 јаје сусам Припрема: Квасац размутите у млакој води са додатом кашичицом шећера и оставите на топлом да се активира. Ако користите суви квасац (на полеђини кесице проверите однос количине сувог и свежег квасца) одмах га помешајте са брашном. У брашно умешајте со, додајте (активирани) квасац, маст (или уље) и умесите тесто. Оставите га покривеног на топлом неких 15-ак минута па га поделите на 3 лоптице. Сваку лоптицу обликујте  у дугачку пантљику и онда их све три уплетите у плетеницу.  У тепсију ставите папир за печење па пребаците плетеницу са радне површине тако што ћете је умотати спирално (око себе/као пуж) и тако формирати погачу. Оставите је да нарасте још мало док се рерна загрева на 200С.  Пре него што убаците погачу да се пече, премажите је умућеним јајетом са врло мало воде и поспите сусамом. Пеците 30-ак  минута у доњој половини рерне.  Уплетена погача
Pročitajte celu vest