Odličan kuglof - pogledajte ga samo! Pravi lepotan. A ukus? Ukus mu je odličan, malo više bananast nego bundevast, jer banana preuzima ukus od bundeve, ali se bundeva ne da - daje divnu toplu notu ovom kolaču. Pravi jesenji kolač. Potrebni sastojci: 1 3/4 šolje brašna 1/2 šolje ovsenih pahuljica, samlevenih kesica praška za pecivo 1 kašikica sode bikarbone 3/4 šolje šećera prstohvat soli 1/2 kašikice cimeta dve jako zrele banane 1 šolja pečene bundeve, samlevene 1 šolja sojinog mleka 1 kašika limunovog soka 1/2 šolje kokosovog ulja 2 kašike veganskog putera, koristila sam sojin maslac i još treba: 1/4 šolje kakao praha 2 kašike sojinog mleka Rernu podgrejati na 170°C.  U mlako sojino mleko umešajte sok od limuna i kašiku čia semenki. Ostavite ovo da se zgruša i da čia semenke nabubre. U receptu koji sam izabrala po slici na internetu, čia semenke se ne koriste, ali se sve stavlja u pravougaoni kalup. Kako sam htela oblik kuglofa, stavila sam tu kašiku čie da budem sigurnija da će se kolač povezati. Mi čiu volimo, pa je stavljam u sve kolače - ako je ne volite, slobodno je izostavite. Prvo izmešate 'mokre' sastojke, da bi se čia još bolje povezala: izgnječite banane, samlevenu pečenu bundevu, sojino mleko koje se zgrušalo  i steglo malo od čia semenki i rastopljeno kokosovo ulje. Pa sad bi dobro bilo dobro pomešati prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer i so sa brašnom i mlevenim ovsenim pahuljicama. I sad onaj korak: pomešati temeljno suve i mokre sastojke.  E, a sad ! (vidim da sam sazdala recept od sad... i ne bih menjala :), ionako nam je stvarnost nekako sivonjava) - ovu bi smesu trebalo podeliti u odnosu 40 prema 60, jer u manji deo bi valjalo umešati kakao i sasvim malo sojinog mleka još, pa da bude po pola pola smese za kombinovanje u kolaču. Ne opterećujte se, uradite ovo odokativno. Dakle, u manji deo umešate kakao i to malo sojinog mleka još, pa se spremite za šaranje. Sad vam je od volje u koliko slojeva ćete sipati kolač u kalup. Nemam nikada puno strpljenja za ove akrobacije ( uvek me čekaju neki novi uzbudljivi poslovi, projektići), pa sam stavila samo dva puta po dva reda. I nisam onako zamutila čačkalicom, a vi naravno možete - tako dobijete još šareniji kolač. Pecite oko sat vremena, možda koji minut duže, tj. dok vam čačkalica ne kaže da je dosta. kad izvadite iz rerne, ostavite u kalupu koji minut, pa ga okrenite i stavite na rešetku da se dobro ohladi. Kuglof možete preliti čokoladnom glazurom (malo čokolade i malo veganske pavlake smućkate i prelijete dok je mlako preko hladnog kolača). © copyright 2012 – All rights reserved katin spajz
Pročitajte celu vest