Земичке са спелтом и овсеним пахуљицама // Frallor med dinkel & havre Дивне земичке за доручак. Овсене пахуљице и евентуално мало брашна на врху дају овим лепињицама рустичан изглед. За 24 комада је потребно: 50 g квасца 5 dl воде, загрејане на 37 степени 2 кашичице соли 2 кашике кристал шећера 1/2 dl јестивог уља 2 овсених пахуљица 5 dl спелтиног брашна од целог зрна око 5 dl пшеничног брашна За премазивање: 1 јаје овсене пахуљице Припрема: Загрејте воду на 37 степени. У одговарајућу посуду за мешење измрвите квасац, прелијте га топлом водом па додајте шећер, со, уље, овсене пахуљице и спелтино брашно. Постепено додајте и пшенично брашно и умесите глатко тесто. По потреби додајте још мало брашна уколико је тесто лепљиво. Преко потребних 5 dl ја сам додала још 3-4 кашике. Ставите пластичну фолију преко теста (или покријте кухињском крпом) и оставите тесто на топлом месту 30 минута. Пребаците тесто на лако побрашњену површину, премесите и поделите на 24 лоптице. Лоптице поређајте у плех са папиром за печење, покријте чистом кухињском крпом и оставите још пола сата. За то време укључите рену да се загрева на 200 степени. Лоптице премажите благо умућеним јајетом (ја сам их премазала само беланцетом јер сам имала једно неупотребљено) и поспите овсеним пахуљицама и по жељи попрскајте са још мало брашна. Пеците у средини загрејане рерне 15-20 минута. Печене земичке ставите на кухињску жицу и покривене оставите да се прохладе пре служења. Напомена:Земичке ће доста нарасти у плеху па ако желите да имају леп облик, тј. да се међусобно не слепе, пеците их у два плеха. Земичке са спелтом и овсеним пахуљицама Härliga frukostbröd. Havregryn och kanske lite mjöl på toppen gör att frallorna får ett rustikt utseende. Cirka 24 stycken 50 g jäst 5 dl vatten, 37 grader 2 tsk salt 2 msk strösocker 1/2 dl rapsolja 2 dl havregryn 5 dl fulkornsmjöl av dinkel cirka 5 dl vetemjöl Till pensling1 ägg 1 dl havregryn Smula ner jästen i en degblandare. Häll på vattnet och blanda i salt, socker, rapsolja, havregryn och dinkel. Arbeta in vetemjölet lite i taget, arbeta degen smidig, om degen känns lös tillsätt lite extra vetemjöl. Sätt plastfolie över bunken eller lägg på en bakduk. Låt jäsa i 30 minuter. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela upp degen i 24 bitar. Forma varje bit till en bulle och lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. lägg på bakdukar och låt jäsa i 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader. Pensla bröden med lätt uppvispat ägg, strö över havregryn och grädda  bullarna mitt i ugnen i cirka 15-20 minuter. Låt bröden svalna på ett galler under bakduk. Frallor med dinkel & havre
Pročitajte celu vest