Pod pojmom sir prvo se pomisli na bele sireve kakvi su kod nas poznati, dok se ovim pojmom u Evropi označava ono što mi potpuno nepravilno nazivamo kačkavaljem, koji je samo jedan od mnogih tvrdih i starih sireva. Mnoge zemlje su poznate po proizvodnji sira, ali je u tome najčuvenija Francuska. U ovoj zemlji se proizvodi najveći broj različitih sireva, a njihov kvalitet je vrhunski. Čak je i bivši francuski predsednik i nezvanični otac nacije Šarl de Gol jednom prilikom šaljivo izjavio kako je veoma teško upravljati zemljom koja ima čak 246 vrsta sira. U njegovo vreme je možda i bilo toliko vrsta, ali danas ih ima blizu hiljadu. Svaki francuski region ima neki svoj sir ili čak nekoliko njih. Sirevi, isto kao i vino, imaju svoj teroar (terroire) što je zapravo njihova „biometrijska“ karakteristika. Osnovne karakteristike teroara su klima, zemljište, topografija i okolno rastinje i od svega toga zavisi […]
Pročitajte celu vest