Stigla je beba! Čestitamo! Uz čestitke i lepe reči, svim novim roditeljima potrebna je i velika podrška. Jer mala beba donosi, verovali ili ne, mnogo „slatkih“ briga. Rođenje bebe je srećan čin, pre svega, i zato su praktični saveti za negu i brigu oko bebe svim roditeljima veoma korisni. Kako se pravilno hrani beba, koju hranu odabrati, kako izabrati kvalitetne pelene, kako se beba uspavljuje, kada se izvodi napolje, kada se i kako pravilno kupa...pitanja su koja zanimaju mlade roditelje, jer su sve te situacije za njih nove  i nepoznate, pa samim tim izazivaju izvesne strahove. Osnovni savet glasi: budite opušteni, nemojte dizati paniku, vaša beba ima „razumevanja“ za vas, verujte u sebe i sopstveni roditeljski osećaj i biće sve u redu.

Saveti za bezbedno kupanje bebe

Osim presvlačenja bebe i menjanja pelena, koje roditeljima zadaje brige, pošto je beba mala, nežna i veoma osetljiva, kupanje bebe predstavlja drugi veliki porodični izazov. Pitate se zašto? Najpre zato što je svaka beba sitna, krhka i morate paziti prilikom kupanja na svaki deo tela. Zatim – za kupanje je potrebno mnogo aksesoara, od kadice, vode, kupki, peškira, bokala za ispiranje, do losiona, krema, makazica za nokte itd. Treća, ali ne i manje važna „sitnica“, jeste bebina reakcija na vodu. Nije redak slučaj da se beba „plaši“ vode, oseća neprijatnost i nelagodu dok se kupa – i sve vreme plače. 

Upravo zbog svih navedenih razloga, donosimo vam 8 praktičnih i jednostavnih saveta i preporuka za pravilno i bezbedno kupanje bebe, koje ćete moći da primenjujete od prvih dana kada beba stigne u kuću.

Kadica za kupanje bebe

Na tržištu je mnogo različitih modela kadica ili korita za kupanje beba, a raspon cena je veliki. One anatomske kadice, ergonomski prilagođene položaju koji beba treba da zauzme u vodi, obično su dosta skuplje od klasičnih. Naš savet je da odaberete jednostavnu plastičnu kadicu, koja nije skupa i koja ne mora da bude anatomski oblikovana jer to zaista nije neophodno. Važno je da kadica bude nova i da je pre svake upotrebe operete temeljno toplom vodom i blagim šamponom, pa potom dobro isperete.

Temperatura i količina vode

Za svako kupanje najvažnija je, naravno, voda. Količina vode u kadici ne treba da bude prevelika. Sasvim je dovoljno da dubina vode bude od 6 do 8 cm. Ako vam se čini da je to malo, pogledajte još jednom svoju bebu – i ona je mala. Što se temperature vode tiče, savet je da temperatura odgovara telesnoj temperaturi zdravog čoveka, dakle između 36 i 37 stepeni celzijusovih. Za merenje temperature biće vam koristan termometar za vodu. Međutim, bez obzira na to šta termometar pokazuje, pre nego što bebu stavite u vodu, proverite toplotu vode laktom svoje ruke. 

Kupka za bebe

Kada je kozmetika za kupanje bebe u pitanju, tek tu nastaju muke. Zaista je u ponudi mnogo dobrih i manje kvalitetnih brendova bebi kozmetike, različitog cenovnog ranga. Ono što treba da znate kao najvažniju stvar: za svoju bebu birajte blagu kupku, koja je dermatološki tesirana i zadovoljava sve standarde kvaliteta. Kupka ne treba da sadrži paraben i druge štetne konzervanse koji su dokazani alergeni. Takođe, dobro bi bilo da birate kupku bez mirisa i veštačkih boja, pošto sve što se veštački dodaje u kozmetiku potencijalno može da izazove alergijsku reakciju na koži. Organski sastojci su sve popularniji, jer su bezbedniji za kožu, tako da slobodno možete izabrati organic kupku za svoju bebu. Ako beba ima suvu kožu, prijaće joj uljane kupke, koje dodatno štite kožu od sušenja.

Postupak kupanja bebe

Bebi se čistim tupferom, koji ste namočili u čistu mlaku vodu ili mlak čaj od kamilice, očiste oči, od spoljašnjeg ka unutrašnjem kraju.

Nakon toga bebu spuštate u vodu, najpre nožice i guzu, dok joj rukom držite leđa i vrat. Nakvašenom pamučnom pelenom pere se najpre lice, pa potom kosica i čitava glava. Slede stomčić, vrat, prepone i leđa, koje takođe možete oprati nežnim pokretima pelenom na koju ste stavili malo kupke. Prstiće na rukama i nogama takođe treba temeljno oprati, naročito prostore između prstića, jer se tu zadržava prljavština.

Pričajte sa bebom

Kako bi se beba osećala ugodno dok se kupa, preporuka je da sve vreme čuje Vaš glas. Možete nežno da joj pričate, da joj pevate, da se smejete, jer će joj to pomoći da se oslobodi osećaja straha.

Ispiranje bebe

Vodu za ispiranje bebe pripremite ranije u jedan čist plastični bokal. Temperatura vode za ispiranje treba da bude identična kao voda za kupanje. Bebu okrenite licem prema vodi, držite je levom rukom za stomačić, a desnom rukom je lagano isperite zalivanjem, vodeći računa da vode ne uđe u usta.

Brisanje bebe

Okupanu bebu pažljivo spuštamo u veći pamučni peškir. Brišemo je utapkavanjem vode, a ne trljanjem, kako ne bismo iritirali kožu. Najpre se briše lice, glava, uši vrat, pa zatim sve ostalo.

Losioni i kreme za negu kože

Nakon kupanja, bebinu kožu je potrebno hidrirati. Za telo birajte lagani losion ili mleko za telo, najbolje bez mirisa, boja i ostalih alergena. Losioni se lako razmazuju, a odlično hidriraju kožu. Pelenska regija zahteva posebnu negu. Za nju je najbolje koristiti umirujuće kreme za pelensku regiju, sa što većim procentom lipida, bez konzervansa i drugih alergena, najbolje na bazi lekovitih biljaka organskog porekla.