Verovatno najčitaniji blogovi na našim prostorima jesu upravo oni koji su fokusirani na maštovite recepte za ukusne gastronomske specijalitete. I to je sasvim logično imajući u vidu našu ljubav prema hrani i tim posebnim momentima kada u njoj uživamo u društvu bliskih ljudi.

Upravo zbog toga, blogovi o hrani zauzimaju najveći deo našeg portala, a jedan od njih, nama posebno drag, jeste blog JA U KUHINJI...

Ne bi lagali kada bi priznali da su nestvarno lepe fotografije jedan od važnih razloga zbog kog toliko uživamo u postovima bloga JA U KUHINJI.... One toliko verno prikazuju pripremljena jela, da istog trenutka poželimo da ih smažemo. Naravno, pored toga, tu su i pažljivo navedeni sastojci i detaljan proces pripreme, uz koje smo uvereni da baš to jelo možemo spremiti sa lakoćom i to potpuno samostalno.

Kako bi pokazali da su zaista stručnjaci svog zanata, autori bloga JA U KUHINJI... uz svaki recept prilažu i sasvim ličnu priču koja ih vezuje za taj specijalitet. I to rade toliko dobro, da od tog trenutka on za vas dobija neku drugačiju dimenziju i uživanje u njemu postaje posebno iskustvo.

Iako smo u početku mislili da blog JA U KUHINJI... vodi samo Olivera, naknadno smo saznali da iza njega stoji cela porodica. Nekad samo idejom, a često i materijalima ili dodatnim sadržajima.

Na blogu možete pronaći recepte za gotovo sva jela, kako internacionalne kuhinje, tako i naše tradicionalne, domaće. I naravno, kao po pravilu, svaki od njih dodatno je začinjen specijalnim sastojcima koje retko očekujete u toj kombinaciji. Dakle, zaista veliki trud je uložen kako bi se neki od ovih gurmanluka pronašao na vašem stolu i ulepšao vam taj dan.

JA U KUHINJI ... blog naučiće vas kako se prave Tatine lazanje protkane najdubljom emocijom i dragim sećanjima. Pokazaće vam i kako Piletina sa medom i punjene šljive nisu savremena novotarija, već je mešanje voća i mesa postojalo i u davnim vremenima. Za baš “Mmmmm...” ručak podelili su recept za Svinjski kare u kremastom sosu , u kom je uživala i cela njihova porodica. A ako poželite da se na kraju zasladite, tu je i recept za Tart sa kruškama i bademom, inspirisan lavandom sa Fruške gore.

Ovo je samo delić onoga što vas očekuje na blogu JA U KUHINJI..., jer je njihova baza recepata toliko bogata da nikada nećete poželeti da je napustite.

Upravo zbog toga odlučili smo da Olivera bude zvezda naše ovonedeljne akcije Blogeri biraju i da nam u okviru nje odgovori na nekoliko pitanja koja smo poželeli da je pitamo.

Za početak, jako nas zanima da li ti se, kao i većini domaćica, dešava da pomisliš ono čuveno “Šta danas da kuvam?” ili ovakve ideje iskusnim kuvarima dolaze lakše i prirodnije?

I češće nego što bi trebalo. Posebno kad nešto treba pripremiti za blog jer u tom slučaju mora biti nešto novo i drugačije, a posle baze od preko 1300 recepta sve je teže i teže pronaći nešto novo, neisprobano. Ali ipak ideja uvek na kraju dođe i posle je sve “igra”...

Odakle se stvorila želja za kuvanjem? Da li si imala nekoga ko ti je preneo svoje znanje?

U suštini stvorila se želja za fotografijom, a hrana je “poslušna” i ne vrpolji se kada je fotografišem. Sve je to tesno povezano i sebe ne doživljavam kao ljubitelja kuvanja, već fotografisanja hrane. Kuvanje je samo jedna “karika” u dugom “lancu” nastajanja fotografije tj. blog posta. Ponekad mnogo više vremena provedem razmišljajući o stajlingu hrane i fotografisanju nego samoj pripremi recepta, a ponekad pak sama priprema odnese najviše energije, vremena, strpljenja… Sve je to jako tesno povezano, ali ljudi često izdvoje i “vide” samo segment kuvanja.

Kako si odlučila da svoju ljubav prema pripremi hrane preneseš i u svoj lični kutak na internetu?

Do toga je došlo sasvim slučajno i neplanirano… U to vreme, 2008. godine nije bilo uopšte popularno imati blog o hrani ili nešto slično. Mislila sam da to niko neće ni gledati, a i nije mi bilo bitno, jer je krenulo kao moja lična baza recepata. Kad nešto pravim, često se desi da mi treba neka dodatna smernica koju sam shvatila dok sam recept isprobavala, a kasnije zaboravila… I onda mi je bilo bitno da recept zapišem što više detaljno, sebi samoj, da sledeći put kad ga pravim ne idem od početka i ne pravim iste male greške. I kasnije, kada je cela “priča” poprimila drugi smisao, trudila sam se da recept bude detaljan i da onaj ko nema suviše iskustva u kuhinji sve može da napravi bez većih poteškoća.

U opisu bloga objasnila si da iza njega stoji cela tvoja porodica. Možeš li nam reči šta je čije zaduženje?

Uglavnom to smo suprug i ja. On je moja večna podrška u svakom smislu, a kada je JA U KUHINJI… u pitanju on je zadužen za video sekciju, za Cinemagraph fotografije, e-knjige… a ja sam recept - fotografija - tekst.

I za kraj, reci nam da li ti se nekad desilo da ti neko jelo nije uspelo?

Prvo jelo koje sam napravila suprugu nije mi uspelo, prekuvane špagete... ali vremenom sam se popravila :) Ima tih dana kad ni jaje ne uspem da ispečem, a da nešto ne zabrljam… i sve je to normalno. Ipak, nikad mi se nije desilo da nešto toliko krene naopako da moram baciti celo jelo, tako da nemam neku zanimljivu anegdotu tog tipa.