Kaća i Marko su entuzijasti i zaljubljenici u putovanja koji svoje slobodno vreme koriste za otkrivanje novih, dalekih i impresivnih destinacija. Na zajedničkom blogu Zajedno oko sveta, koji uređuju udruženim snagama, žele da svim drugim ljubiteljima putovanja prenesu svoje utiske iz raznih zemalja. Na njihovim društvenim mrežama možete pronaći neobrađene fotografije prelepih predela, ali i savete za povoljna putovanja i trikove za pronalaženje jeftinih avio karti.

Možda ćete pomisliti da je sasvim lako putovati po svetu i zapisivati svoje utiske, ali uveravamo vas da nije tako. Blog Zajedno oko sveta donosi vam detaljne i opsežne putopise u kojima ćete saznati šta sve treba obići na lokaciji, koje su najbolje plaže, čime otputovati, kako se snaći po gradu i koje vize su vam potrebne. Naravno, sve je dodatno začinjeno i mnogim interesantnim istorijskim činjenicama, kao i očaravajućim fotografijama pejzaža sa raznih destinacija. Tako na blogu možete u potpunosti upoznati najlepše gradove u Kolumbiji , otkriti sve čari koje nudi daleka Havana , zaljubiti se u magični Puket i otkriti tajne koje krije raskošni Tadž Mahal .

Kako Kaća i Marko kažu, ljudi često misle da moraš biti bogat da bi putovao na daleke i skupe destinacije ili barem da imaš bogatu tetku koja sve to finansira. I upravo su zbog toga pokrenuli blog Zajedno oko sveta , da bi i drugim ljudima iz Srbije pokazali da mogu putovati na veličanstvena mesta sa malo para, ali puno hrabrosti.

Naravno, ovonedeljni fokus naše akcije "Blogeri biraju" upravo je na blogu Zajedno oko sveta, a Kaća i Marko želeli su da vam ga što bolje predstave kroz naš intervju.


Za početak, jako nas zanima ko je "glavni bloger" na blogu Zajedno oko sveta? Kako ste podelili svoje uloge? Jel svako ima svoja zaduženja ili zadatke ispunjavate naizmenično? 

Kaća je autor većine sadržaja na našem blogu. Marko se više bavi društvenim mrežama, pogotovo Instagramom. Zajedno odgovaramo ljudima koji nam se javljaju, u zavisnosti od toga ko ima vremena u tom trenutku za dopisivanje. S obzirom na to da nam je blog trenutno samo hobi, nažalost nemamo vremena da mu se posvetimo koliko bismo želeli. Jesmo donekle odredili uloge, ali pošto živimo i radimo zajedno, obaveze oko sajta nisu tako striktno podeljene. I naravno, uvek konsultujemo jedno drugo pre nego što išta objavimo, bilo na blogu, bilo na društvenim mrežama.


Koliko često zapravo putujete? Kako uklapate svoje poslovne obaveze sa lutanjem po svetu? 

Putujemo nekoliko puta godišnje. U proseku odemo na 3, 4 putovanja van Srbije u toku jedne godine, s tim da uvek gledamo da spojimo više gradova ili država u okviru jednog putovanja. Verovatno bismo putovali i više ili makar uklopili više izleta u regionu da imamo više slobodnog vremena. Trenutno imamo 21 slobodan dan godišnje, plus nekoliko praznika. Doduše, situacija je sada dosta bolja nego do pre samo godinu dana, kada smo imali 16 slobodnih dana. S druge strane, pošto oboje radimo od kuće, dešavalo se par puta i da smo nosili posao na put. Na primer, radili smo par dana sa Tajlanda i većinu vremena u Južnoafričkoj Republici. Doduše, moramo da napomenemo da izbegavamo da radimo dok putujemo pošto, niti zarađujemo dovoljno da bismo mogli da ostanemo mesecima na putu, niti zapravo želimo da mešamo putovanja i posao, osim ako baš nije neophodno.


Navedite nam jednu stvar koja se uvek nalazi u vašem koferu, a koja vam olakšava boravak u stranoj zemlji.

Iskreno, jedine stvari bez kojih nikako ne možemo dok putujemo su novac i telefoni (u kojima su rezervacije, mape i planovi, dakle sve ono najbitnije, i koje koristimo za fotkanje). Kofere inače ne nosimo nikada pošto nisu baš praktični kada menjamo destinacije, ili imamo jedan veliki ranac ili dva mala, u zavisnosti od toga koliko dana ćemo biti na putu. Prilično se minimalno pakujemo, što manje stvari to bolje, pa možemo reći da nam to zapravo olakšava život na putu. 


Koliko dugo se pripremate za novu destinaciju? Jel istraživanje počinje pre puta ili otkrivate lokaciju na licu mesta?

Istraživanje uvek počinje pre puta, i to tako što tražimo avio karte i čitamo o raznim destinacijama uporedo. Često nam se dešava da planiramo putovanje na jednu destinaciju i uradimo celokupno istraživanje i onda nađemo povoljne avio karte do neke druge destinacije i završimo na drugom kraju Evrope ili sveta. Čak smo i za medeni mesec jako dugo planirali odlazak u Aziju i na kraju ipak otputovali u Južnu Ameriku.

S obzirom na to da želimo da vidimo što više sveta moguće i da nam nije preterano bitno kojim redom ćemo videti neke gradove ili zemlje, odlučujući faktor za svako putovanje su avio karte. Kada nađemo avio karte koje nam se u tom trenutku uklapaju u budžet, uglavnom ih već isti dan i kupimo i onda detaljnije razrađujemo plan puta. Svakako praktikujemo da se što bolje upoznamo sa destinacijom i onim što ona nudi pre samog putovanja. Ovakav pristup nam omogućava da što bolje iskoristimo vreme provedeno u nekom mestu, mada volimo da unesemo i malo spontanosti što se tiče logistike i toga šta radimo određeni dan na lokaciji.


I za kraj, otkrijte nam tajnu. Koje mesto je na vas ostavilo najveći utisak? 

Iako je stvarno teško izdvojiti jedno mesto nakon 30 država i ko zna koliko gradova, kad god nas neko pita koji grad najviše volimo, odgovor je uvek divni, haotični Bangkok. Putovanje u Tajland je bilo naše prvo putovanje van Evrope i prvo putovanje koje je trajalo mesec dana, na neki način nam promenivši život jer smo tad uvideli da nam ne treba nerealno puno love da bismo putovali na daleke destinacije koje su nam se do tada činile nedostižnim i da možemo apsolutno svaki deo putovanja sami da organizujemo.