Koliko god bili uspešni i snalažljivi u poslu, hobiju ili životu generalno, roditeljstvo sa sobom donosi nove izazove koje je potrebno savladati ubrzanim tempom.

Buduće ili novopečene majke u svakom trenutku trudnoće i detetovog odrastanja imaju bezbroj pitanja koja im zadaju tešku glavobolju. Ukoliko je prvo dete u pitanju, do odgovora je često teško doći, jer je svaka situacija sasvim nova i nepoznata. 

Srećom, roditeljstvo modernog doba više nije tako teško i komplikovano, jer su nam dostupna iskustva drugih koji su već utabali stazu kojom je potrebno ići. Blogovi o roditeljstvu nude odgovore na sva moguća pitanja koje roditelji mogu da zamisle i rešenja najčešćih problema sa kojima se oni susreću. 

Jedan od takvih je i blog Mamasita, koji osim što pomaže trudnicama i novopečenim roditeljima da savladaju prepreke roditeljstva, tu je i da ukloni stigmu koja je vezana za pojedine aktivnosti iz ovog perioda. Tako blog Mamasita nudi korisne tekstove koji obrađuju teme kao što su aktivno vežbanje, izlasci u provod ili putovanja u trudnoći. Pored toga, tu su i oni koji savetuju kako da se pripremite za dolazak bebe, šta spakovati u torbu za porodilište, šta pripremiti za prvo letovanje sa bebom, šta i gde sve možete sa bebom u Beogradu i kako se pripremiti za prvi detetov rođendan.

Autorka bloga, Jelena Krstić, po profesiji je diplomirani dramaturg, ali, kako sama kaže, diploma joj je pomogla da prestane da piše. Uz trudnoću i roditeljstvo ipak je pisanju dala drugu šansu i sada kreira sadržaje koji mnogim drugim majkama daju dobre smernice za snalaženje u novoj ulozi. 

Ove nedelje Jelena Krstić je glavna zvezda projekta “Blogeri biraju” na portalu Blogosfera, te je povodom toga pristala da nam odgovori na nekoliko pitanja:

Kako si se odlučila da kreneš da pišeš blog i šta je bio tvoj najjači motivator da se upustiš u avanturu blogovanja?

Imala sam prelepo iskustvo trudničkih dana i porođaja. Još pre nego što sam ostala u drugom stanju, pripremala sam se za samu trudnoću i verujem da mi je ovaj štreberski pristup dosta pomogao da sve lakše iznesem. Želela sam da budućim mamama moj primer bude jedna od mogućnosti za njihov put. Nešto kao "Kod mene je delovalo, probajte i vi".

Koji je najkorisniji savet koji bi mogla da daš nekoj budućoj mami?

Ovaj savet smatram majkom svih saveta u životu sa bebom."Proći će!" To je ujedno i mantra koju sama često ponavljam. To je i najbolji lek za "grčiće, zubiće" i sve bebeće boljke. Samo čvrsto poverujte i ostvariće se. Možda ne danas, ni za 3 dana, ali sigurno hoće.

Da imaš priliku, da li bi nešto promenila u načinu na koji si odgajala svoje dete?

Zaista sam zadovoljna odnosom koji smo za ovih godinu dana stvorili. Vremenom sam naučila da nije dovoljno da ja imam ideje o roditeljstvu, već da ih moram razmotriti sa Viktorom, jer to nešto što sam ja pročitala, može biti skroz neprimenjivo na njega. Dakle, manje maštanje o roditeljstvu, više stvarne primene uz stvarno dete.

Kako se nosiš sa ljudima koji kritikuju neku od tvojih metoda u odgoju deteta?

Joj, nikako! Ma, koliko bila sigurna u svoje metode odgoja deteta, ne ostajem imuna na kritike koje dolaze od svuda, a vrlo često i od nepoznatih, slučajnih prolaznika. Često oćutim, iz poštovanja prema nečijim godinama, ili zato što primetim da sa nekim nema smisla ubeđivati se. Kada vidim da ima mesta za raspravu, trudim se da obrazložim svoju metodu znanjem koje imam, ili autoritetom kome verujem. Vrlo često se spetljam, i ostanem nedorečena, pa se onda kod kuće "jedem". Nikako da naučim da ovakvi komentari mene ne ugrožavaju, da su često tu samo iz nečijeg neznanje i (sumanute) potrebe da me isprovociraju i da mogu mirne duše da se pravim da se nisu desili.

Da li postoji neka tema iz sfere roditeljstva o kojoj se ne bi usudila da pišeš na blogu?

Ono što vrlo često naglašavam je da ja nisam niko iz medicinske struke, i da su saveti koje ja dajem dobijeni isključivo na osnovu mog iskustva. Tako da, nijedna tema za nas (do sada) nije tabu, jer predstavlja naše iskustvo koje nekome možda bude korisno. Dakle, ne solim pamet, već samo delim iskustvo, a u tome nema zabranjenih tema.