Božić je uvek period godine kom se posebno radujemo. Za razliku od Nove godine, kada smo možda malo više euforični, u vreme božićnih praznika smo više u porodičnoj atmosferi. A pošto je ženski kolektiv porodica za sebe, onda smo se i ove godine potrudile da ne manjka specijaliteta na božićnoj trpezi. Kažu da je za Božić tradicija da se sprema svinejtina, pa smo mi osmislile jedan poseban recept - svinjski file, koji je naročito sočno parče mesa, u marinadi sa senfom, i uz sve to preliv od grčkog jogurta sa medom i kiselim krastavčićima. Naravno, nismo zaobišle da ove sočne zalogaje zalijemo čašom vina. A zna se ko je u MJTS timu zadužen za uparivanje vina sa hranom.  Kako bismo izabrale najbolje parče mesa, pomogao nam je NAŠ MESAR iz nama omiljene Idea radnje - bukvalno nam je usput i dao recept kako da ga pripremimo. Tamo smo se pored potrebnih sastojaka snabdele i badnjakom, božićnim žitom, bosiljkom, ali i igračkama za Arsicu da nam ne smeta dok kuvamo.  Sve u svemu, tople preporuke za ovaj mesni specijalitet, uz koji smo poslužile pire krompir kao prilog, u koji smo dodali i malo cvekle kako bi dobio rozikastu boju. U videu pogledajte recept za Svinjski file u marinadi sa prelivom, pravi se časkom, a ukus je fantastičan.   NE PROPUSTITE: Panj kolač rolat Klik na PLAY! Sastojci: 600g svinjskog filea 2 kašike senfa 1 - 1.5 dl belog vina Biber u zrnu Majčina dušica Lovorov list So i biber Maslinovo ulje Preliv: 350 g grčkog jogurta 1 kašika meda Sitno seckani krastavčići   Priprema: Senf, belo vino i začine pomešajte u posudi u kojoj ćete peći file. Dobro umešajte komad filea - iskoristite čačkalice kako bi urolan file bio čvrst.  Potom ga ostavite da odstoji neko vreme. Zatim na tiganju na maslinovom ulju kratko proprižite file sa obe strane. Vratite u ostatak marinade, dodajte vrlo malo vode, ubacite lovorov list, i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni da se peče 45 miinuta. Preliv napravite od grčkog jogurta, meda i seckanih krastavčića. Kao prilog po želji poslužite pire krompir u koji ste dodali malo cvekle. Možete vi to same! Srećan Božić! Slika za galeriju:  Ne propustite:  ROLOVANA PILETINA sa slaninom i mocarelom - kuvamo za one koje volimo Recept za ukusnu SVINJETINU na KINESKI način Sočni ROLAT od MESA sa jajima - kuvamo za one koje volimo
Pročitajte celu vest