Da li ste raspoloženi za zdrav obrok koji se sprema brzo i lako? Gotovo da ne postoji osoba koja ne voli pileće meso, a ovo se sprema u kremastom sosu sa kraljem antioksidanata - belim lukom. U kombinaciji sa zdravom i šarenom ukusnom salatom od tri vrste mahunarki, definitivno ćete se pokazati kao vrhunski kuvari domaće hrane: Potrebni sastojci (za piletinu sa belim lukom): 2 velika parčeta pilećih grudi isečenih po dužini na polovine Malo brašna 1 kašika maslinovog ulja 2 kašike putera 1 glavica očišćenog belog luka 1 pileća kocka za supu istopljena u šolji vrele vode 1 kašika soka od limuna 1 šolja (oko 150-300ml) pavlake za kuvanje So i biber po ukusu (po želji se može dodati i svež peršun) Način pripreme: 1. Komade piletine začinite solju i biberom i dobro ih uvaljajte u brašno. 2. Istopite 1 kašiku putera sa 1 kašikom maslinovog ulja u tiganju za prženje, na srednjoj temperaturi. Pržite komade piletine sa svake strane 4-5 minuta ili dok ne dobiju lepu, zlatnu boju. Kada se piletina isprži, izvadite je iz tiganja i stavite na stranu. 3. Malo smanjite temperaturu i dodajte ostatak putera, odnosno - još 1 kašiku. Ostavite da se istopi, a zatim dodajte očišćeni beli luk. Promešajte i ostavite da se kuva 3-4 minuta ili dok spolja ne dobije braon boju. 4. Dodajte tečnost od pileće kocke i sok od limuna i ostavite da vri oko 4 minuta ili dok se malo ne zgusne. 5. Na kraju dodajte pavlaku za kuvanje, a u nju i pileće meso. Kuvajte još 5 minuta ili dok se sos lepo ne zgusne. Po želji dodajte i iseckan sveži peršun. Potrebni sastojci (za šarenu salatu): 350g sveže boranije (skuvane na pari) 1 konzerva crvenog pasulja (opranog u vodi i proceđenog) 1 konzerva sitnog belog pasulja ili leblebije (oprane i proceđene) Iseckan svež peršun (po želji možete da dodate i svežeg bosiljka) So i biber Za preliv: 1/2 kašike senfa 1/2 kašike meda 1 kašika jabukovog sirćeta 1 kašika maslinovog ulja 1 čen belog luka, sitno iseckanog Način pripreme: 1. U dubljoj posudi izmešajte tri vrste mahunarki: sveže spremljenu boraniju, dve vrste pasulja ili leblebiju, po želji. 2. U manjoj posudi izmešajte sve navedene sastojke za preliv. Prelijte salatu i začinite je solju i biberom. Dodajte svež peršun i bosiljak po želji. M. S. | CRNOBELO.rs / foto: instagram.com
Pročitajte celu vest